x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlandezii îşi aleg astăzi membrii Parlamentului

Irlandezii îşi aleg astăzi membrii Parlamentului

25 Feb 2011   •   09:38

Peste trei milioane de alegători din Irlanda sunt chemaţi la urne astăzi, pentru primele alegeri generale din ţară după ce UE şi FMI au acordat ţării un pachet de salvare. Majoritatea celor 6.000 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Într-unele dintre insulele ţării, urnele s-au deschis de miercuri.

566 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru cele 165 de locuri din Parlamentul irlandez (Dail Eireann), în 43 de circumscripţii. Printre aceştia se află un număr record de 233 de candidaţi independenţi, inclusiv cei din formaţiunile mici, dar numai 85 de femei (15% dintre candidaţi).

Preşedintele legislativului, Ceann Comhairle, este reales automat.

Irlanda foloseşte sistemul reprezentării proporţionale pentru alegerea membrilor Parlamentului.

Numărarea voturilor va începe sâmbătă, la ora locală 9.00 (11.00 ora României), în 35 de centre, iar primele declaraţii oficiale sunt aşteptate în cursul după-amiezii.

Cel de a 31-lea Parlament al ţării se va reuni în 9 martie, când premierul nou ales va anunţa membrii guvernului, înainte de a merge la reşedinţia preşedintelui Irlandei, Mary McAleese, care va aproba miniştrii.

Irlanda a negociat în luna noiembrie un pachet de salvare în valoare de 85 de miliarde de euro cu UE şi FMI.

×