x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel se pregăteşte să atace unităţile nucleare iraniene

Israel se pregăteşte să atace unităţile nucleare iraniene

16 Iul 2009   •   00:00

Două nave de război israeliene au navigat prin Canalul Suez, la zece zile după ce un submarin capabil de a lansa un atac nuclear, ca pregătire pentru un posibil atac contra unităţilor nucleare iraniene.



Desfăşurarea din Marea Roşie, confirmată de oficialii israelieni, este un semnal clar că Israel este capabil să atace Iranul într-un termen foarte scurt. Acestea vin cu puţin timp înainte de un exerciţiu cu "rază lungă de acţiune" a forţelor aeriene israeliene în America din această lună şi testarea unui scut antirachetă la o unitate SUA din Oceanul Pacific.

De altfel, Israel şi-a întărit relaţiile cu statele arabe, care se tem, la rândul lor , de un Iran înarmat nuclear. În special relaţiile cu Egipt au crescut în acest an, "din cauza nemulţumirii reciproce faţă de Iran", după cum arăta un diplomat israelian.

Navele israeliene vor trece prin Canalul Suez în eventualitatea unui atac asupra Iranului.

"Aceasta este o pregătire ce ar trebui luată în serios. Israel investeşte timp în autopregătirea pentru complexitatea unui atac contra Iranului. Aceste manevre sunt un mesaj către Iran că Israel îşi va respecta ameninţările", arăta un oficial militar israelian, citat de The Times.

Se presupune că submarinele cu rachete şi forţele aeriene ar putea lovi peste 10 ţinte nucleară iraniene, la peste 1200 km de Israel.

Ahmed Aboul Gheit, ministrul egiptean de Externe, a menţionat că guvernul său a permis tranzitul navelor israeliene, în timp ce un amiral evreu sublinia că exerciţiile au loc cu regularitate în cooperare cu egiptenii.

Două nave de clasa Saar şi un submarin Dolphin au trecut prin Suez. Israel are şase submarine Dolphin, dintre care trei se presupune că ar avea încărcături nucleare.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe Israel