x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISRAEL/Ziua schimbării?

ISRAEL/Ziua schimbării?

de Anca Aldea    |    11 Feb 2009   •   00:00

Israelienii au votat pentru alegerea celui de-al 18-lea Knesset, la aproximativ patru luni de la demisia lui Ehud Olmert, implicat în mai multe scandaluri de corupţie.



Ultimele sondaje de opinie arată că popularitatea partidelor de dreapta e în creş­tere, iar o parte a presei din Occident vorbea de mai multe zile despre victoria lui Benjamin Netanyahu, liderul Partidului Likud (dreapta).

Ieri la ora 12:00, rata de participare era de 23,4% (din totalul de 5.278.985 de alegători), cu 2% mai mare decât în 2006, in­for­mează AFP. Potrivit analiştilor, populaţia s-a săturat să vo­teze la fiecare doi ani pentru alegeri generale.

A fost nevoie de intervenţia preşedintelui Shimon Peres de a chema populaţia la urne pentru a-şi exercita dreptul de vot, mai ales că ieri nu a fost zi lucrătoare în Israel. O prezenţă redusă la secţiile de votare ar da şanse mai mari partidelor mici, unde ideile dure pun în mişcare masele de alegători pe orice vreme, transmite corespondentul Radio România Actua­lităţi. Pe de altă parte, o participare ridicată este în general favorabilă partidelor mari, precum Likud, Kadima (centru-dreapta) sau Partidul Muncii (centru-stânga).

Likudul lui Netanyahu şi Kadima lui Tzipi Livni erau creditate, înainte de alegeri, cu câte 25 de mandate fiecare, în timp ce partidul de extremă dreaptă Yisrael Beitenu (laic), condus de Avigdor Lieberman, se află pe poziţia a treia, devansând Partidul Muncii al ministrului Apărării, Ehud Barak.

×
Subiecte în articol: externe