x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a respins o iniţiativă a SUA privind organizarea unui summit cu liderii palestinieni

Israelul a respins o iniţiativă a SUA privind organizarea unui summit cu liderii palestinieni

09 Iun 2022   •   09:40
Israelul a respins o iniţiativă a SUA privind organizarea unui summit cu liderii palestinieni

Guvernul Israelului a respins o propunere a Administraţiei Joseph Biden privind organizarea unui summit cu Autoritatea Palestiniană în scopul relansării procesului de pace, afirmă oficiali guvernamentali israelieni citaţi de site-ul Axios.com.

Administraţia de la Washington încearcă să creeze "un orizont politic" în scopul reluării negocierilor între Israel şi liderii palestinieni. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a exprimat frustrare privind stagnarea procesului de pace şi a avertizat asupra consecinţelor continuării acestei situaţii.

Săptămâna trecută, subsecretarul de Stat american Wendy Sherman i-a propus consilierului israelian pentru Siguranţă Naţională, Eyal Hulata, organizarea unui summit între Israel şi Autoritatea Palestiniană, inclusiv cu participarea reprezentanţilor Statelor Unite, Egiptului şi Iordaniei. Wendy Sherman a propus ca reuniunea să se deruleze fie la Washington, fie în Orientul Mijlociu.

Însă Eyal Hulata a respins iniţiativa, argumentând că Guvernul Israelului consideră că niciuna dintre părţi nu este pregătită pentru o astfel de întâlnire şi nu este interesat de o iniţiativă de imagine care ar genera doar "o criză a aşteptărilor".

"Nu ne place ideea. Experienţele trecute ne învaţă că o astfel de criză a aşteptărilor poate conduce la o escaladare a tensiunilor pe teren", a afirmat miercuri un oficial guvernamental israelian, sub protecţia anonimatului.

"Nu avem nimic de anunţat", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua un turneu în Orientul Mijlociu, spre sfârşitul lunii iunie, urmând să aibă vizite inclusiv în Israel şi în teritoriul palestinian Cisiordania. Oficiali guvernamentali israelieni au declarat că Joseph Biden va ajunge în Israel pe 23 iunie. Se va întâlni cu preşedintele Isaac Herzog şi cu premierul Naftali Bennett şi va vizita o unitate a sistemului antiaerian Domul de Fier, precum şi Muzeul Memorialului Holocaustului - Yad Vashem, din Ierusalim.

Pe 24 iunie, Joseph Biden va merge în Ierusalimul de Est şi în oraşul Betleem, situat în Cisiordania, unde se va întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Tensiunile dintre Israel şi palestinieni s-au amplificat în ultimele luni, în contextul situaţiei sociale, al activităţilor de colonizare şi stagnării procesului de pace. În Israel şi în zone din Cisiordania au avut loc o serie de atacuri antiisraeliene, soldate cu 19 morţi. Armata israeliană a intensificat operaţiunile antiteroriste în Cisiordania, iar cel puţin 32 de palestinieni au fost împuşcaţi mortal în confruntări, începând de la jumătatea lunii martie. Alte sute de persoane au fost rănite în violenţe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel