x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a testat cu succes un sistem antirachetă

Israelul a testat cu succes un sistem antirachetă

07 Ian 2010   •   00:00

Israelul a anunţat miercuri că a testat cu succes un sistem antirachetă care ar oferi protecţie activă în faţa arsenalului de rachete de care dispun mişcările Hezbollah în Liban sau Hamas în Fâşia Gaza, relatează AFP. "Pentru prima dată, acest sistem a fost testat în caz de ameninţări multiple simultane. El a reuşit să le neutralizeze cu un succes total", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.



Acest sistem supranumit "boltă de oţel", destinat interceptării de rachete cu rază scurtă de acţiune şi obuze, este pe cale să devină operaţional, a anunţat Ministerul israelian al Apărării. "Când sistemul «boltă de oţel» va deveni operaţional, acesta va transforma poziţia Israelului din punct de vedere politic şi al securităţii, indiferent dacă este vorba despre frontul nordic sau cel sudic", în faţa Gaza, a apreciat directorul general al ministerului, Pinhas Buchris. Potrivit ministerului, viitoarea etapă va consista în integrarea sistemului în forţele armate.

În vara lui 2006, Hezbollahul şiit libanez a lansat peste 4.000 de rachete împotriva nordului Israelului, paralizând această regiune timp de 34 de zile şi forţând circa un milion de israelieni să se refugieze în adăposturi sau înspre sud.

Aviaţia israeliană nu a ripostat imediat tirurilor de rachetă cu rază scurtă de acţiune, rudimentare şi uşor de camuflat. Potrivit Israelului, Hezbollah dispune în prezent de un arsenal de 40.000 de rachete.

La rândul său, aripa armată a mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi alte grupări armate palestiniene au lansat în ultimii ani mii de rachete şi obuze de mortier împotriva localităţilor israeliene din sud.

×
Subiecte în articol: externe