x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul are un nou preşedinte. Se încheie “era Shimon Peres”

Israelul are un nou preşedinte. Se încheie “era Shimon Peres”

de Marina Constantinoiu    |    10 Iun 2014   •   19:32
Israelul are un nou preşedinte. Se încheie “era Shimon Peres”

Candidatul de dreapta Reuven Rivlin a fost ales marţi preşedinte al Israelului, devenind al zecelea şef al statului israelian, relatează AFP.

Reuven Rivlin, care îi succede în funcţia de preşedinte al Israelului lui Shimon Peres, a fost desemnat în urma unui vot secret de membrii Parlamentului israelian (Knesset), obţinând 63 de voturi faţă de cele 53 ale rivalului său, Meir Shitrit.

Rivlin a fost preşedinte al Knessetului şi este membru al Likud (dreapta naţionalistă israeliană), fiind un susţinător al “Marelui Israel” şi apărător fervent al democraţiei israeliene, care şi-a creat o statură de viitor preşedinte realizând o serie de arbitraje politice complexe în timpul carierei sale parlamentare.

În Israel, postul de preşedinte este în mare parte onorific, iar atribuţiile executive rămân în mâinile prim-ministrului. Şeful statului are totuşi sarcina de a numi după alegerile parlamentare persoana însărcinată cu formarea unei coaliţii care să guverneze ţara. Shimon Peres îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii iulie, înainte de a împlini 91 de ani, rămânând în istorie pentru rolul său în promovarea păcii.

Dar, bucurându-se de notorietatea sa internaţională, Shimon Peres, ales preşedinte în 2007, a ştiut la perfecţiune să folosească o funcţie esenţial protocolară pentru a promova un mesaj politic în favoarea păcii, apreciază France Presse.
El nu s-a sfiit să iasă uneori din rolul în care ar trebui să se cantoneze şeful statului, părând uneori să fie singurul opozant al premierului Netanyahu.

“Alegerea celui de al zecelea preşedinte anunţă o schimbare de direcţie pentru preşedinţie: aceasta va trece de la politica internaţională la chestiuni interne”, preconizează cotidianul de stânga Haaretz.

În dosare atât de sensibile precum procesul de pace cu palestinienii, relaţiile strategice cu aliatul american sau programul nuclear iranian, Shimon Peres nu a încetat să-şi facă auzită propria voce.

Astfel, luna trecută câştigătorul premiului Nobel pentru pace în 1994 l-a acuzat public pe premierul Netanyahu că în 2011 a făcut să eşueze încheierea unui acord pe care l-a negociat în secret cu palestinienii.

“Trebuie să realizăm că viitorul preşedinte nu va fi un Peres. Preşedinţia îşi va regăsi funcţia sa normală, de reprezentare şi ceremonial”, a apreciat editorialistul cotidianului Haaretz, de stânga, Nahum Barnea.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis marţi un mesaj preşedintelui ales al Statului Israel, Reuven Rivlin, căruia i-a adresat felicitări pentru alegerea sa în funcţie.

“Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez cele mai calde felicitări pentru alegerea dumneavoastră în înalta funcţie de preşedinte al Statului Israel şi să vă urez succes deplin în acţiunile pe care le veţi întreprinde în exercitarea mandatului care v-a fost încredinţat”, se arată în mesajul şefului statului, citat de Agerpres.

Preşedintele Băsescu îşi exprimă speranţa că mandatul noului preşedinte al Israelului va marca un progres semnificativ privind găsirea unei soluţii de pace durabile în Orientul Mijlociu şi că relaţiile româno-israeliene vor fi aprofundate.


×
Subiecte în articol: Israel