x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, lăsat fără aliaţi în Orientul Mijlociu

Israelul, lăsat fără aliaţi în Orientul Mijlociu

de Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2011   •   16:13

În urma revoltei fără precedent din Egipt, Israelul pare a fi in acest moment singur, fără aliaţI in regiune, aceasta este concluzia la care a ajuns Itamar Eichner, care semnează un editorial pentru publicatia online israeliană Ynetnews.com.

Potrivit lui Eichner, totul a inceput in urmă cu doi ani, o dată cu prăbuşirea alianţei strategice dintre Israel şI Turcia. După ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a venit la putere, l-a cultivat pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, reuşind să formeze o alianţă cu acesta, av¬nd in comun teama că Iranul va reuşI să penetreze in regiune. Netanyahu a vizitat Egiptul de c¬teva ori, insoţit de unul dintre experţii israelieni in chestiunea egipteană, omul politic Binyamin Ben-Eliezer. Premierul a reuşit să-l convingă pe Mubarak de bunele sale intenţii. Mubarak, chiar dacă nu a fost ocolit de critici, i-a dat o şansă lui Netanyahu. Acum, prin declinul regimului lui Mubarak, Netanyahu răm¬ne fără nici un aliat arab, apreciază autorul editorialului.

Dăcă şeful serviciilor secrete egiptene, Omar Suleiman, acum in postul de vicepreşedinte (numit de Mubarak, după declanşarea revoltei populare) il va inlocui in cele din urmă pe Mubarak, acest lucru va fi de bun august pentru relaţiile egipteano-israeliene. Oricum, in viitorul apropiat, Egiptul va fi preocupat cu problemele sale interne si nu se va mai implica serios in procesul de pace.

Prin urmare, la est, Israelul a rămas cu suspiciosul regim al regelui Abdullah, care dă vina pe Israel pentru impasul diplomatic, refuză să-l int¬lnească pe Netanyahu  şi crede că situaşia se va agrava.

La nord, căderea regimului lui Saad Hariri in Liban iI creşterea influenţei mişcării proiraniene Hezbollah, acum cu un regim-marionetă la dispoziţie, tabăra moderată din Orientul Milociu a pierdut un element important, crede Eichner.

 In teritoriile palestiniene, preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas este angajat intr-o luptă de culise contra postului de televiziune Al-Jazeera, care i-a expus concesiile generoase pe care le-a făcut in timpul negocierilor cu israelienii, ceea ce, p¬nă la urmă, l-a expus in ochii poporului său drept un fel de trădător al acestuia. Acum, revoltele din Egipt ridică temerea că poporul palestinian va căpăta şi el apetit pentru distrugere şi va ieşi in stradă pentru a-şi indepărta Guvernul corrupt.

ŞI, ca şi c¬nd asta nu ar fi fost suficient, Orientul Mijlociu are de-a face cu o Administraţie americană slabă, care lasă impresia că a renunţat la Orientul Mijlociu, adaugă autorul comentariului.

Ce este de făcut? In opinia autorului, dată fiind situaţia, Netanyahu ar trebui să se aşeze la aceeaşI masă cu preşedintele Palestinian Abbas şi să incerce o inţelegere, ori să facă o concesie şi mai mare, aceea de a se retrage din Inalţimile Golan, in schimbul prieteniei şi sprijinului Siriei, care ar trebui să nu mai sprijine Iranul şi mişcarea proiraniană Hezbollah.
×