x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul refuză ancheta internațională

Israelul refuză ancheta internațională

de Şerban Mihăilă    |    02 Apr 2018   •   14:10
Israelul refuză ancheta internațională

În pofida solicitărilor formulate de Națiunile Unite și Uniunea Europeană, Israelul nu este de acord cu demararea unei anchete internaționale pentru determinarea circumstanțelor care au dus la utilizarea muniției de război de către soldații israelieni contra civililor palestinieni, participanți la marșurile de protest organizate în weekend în Fâșia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, 16 palestinieni au fost uciși, iar alți 1400 răniți, dintre care 760 cu gloanțe de luptă. 

 

Prin vocea ministrului Apărării, Avigdor Lieberman, Israelul a repins, ieri, apelurile comunității internaționale în vederea demarării unei anchete în privința uciderii a 16 civili palestinieni de către armata israeliană, în timpul „Marelui Marș al Întoarcerii”, care a degenerat în violență la granița dintre Fâșia Gaza și statul evreu. „Soldaţii israelieni au făcut ceea ce era necesar. Cred că toţi militarii noştri merită o medalie”, a declarat Lieberman pentru postul de radio al Armatei. „În ceea ce priveşte o comisie de anchetă - nu va exista una”, a precizat el. Concomitent, generalul de brigadă Ronen Manelis le-a spus jurnaliștilor că organizația teroristă Hamas, guparea militantă care controlează Fâșia Gaza, se folosește de protestele palestinienilor pentru a lansa atacuri asupra statului evreu. Ierusalimul anunțase deja că opt dintre persoanele ucise făceau parte din Hamas, mișcare considerată teroristă de către Israel și Occident, iar alte două proveneau din alte facțiuni militante. Evenimentele de vineri nu au fost „demonstrații de protest”, ci „o operațiune teroristă organizată” de Hamas, a afirmat Manelis, citat de AFP. „Dacă acest lucru continuă, nu vom avea altă opțiune decât să ripostăm împotriva țintelor teroriste din interiorul Fâșiei Gaza, care se află în spatele incidentelor”, a spus el. De cealaltă parte, președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că vina pentru masacrul de vineri „aparține în totalitate” statului evreu. La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „o anchetă independentă și transparentă” în cazul violențelor sângeroase. Apelul său a fost reluat de Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, de organizaţia „Amnesty International”, precum şi de Tamar Zandberg, liderul partidului israelian de opoziţie „Meretz”, de stânga. Statele Unite au blocat însă, sâmbătă, un proiect de declaraţie al Consiliului de Securitate al ONU, care îndemna la reţinere în Fâşia Gaza şi solicita începerea unei anchete independente.

Cea mai sângeroasă zi din Gaza

Zeci de mii de palestinieni, între care foarte multe femei și numeroși copii, s-au îndreptat vineri spre mai multe puncte de la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel, începând protestele de șase săptămâni din cadrul „Marelui Marș al Întoarcerii”, acțiune organizată atât pentru a revendica revenirea refugiaților și a descendenților acestora pe un teritoriu aflat acum în componența statului evreu, cât și pentru a condamna blocada strictă impusă de israelieni în Gaza. Protestul este programat să dureze până la 15 mai, când palestinienii marchează „Nakba” („Catastrofa”), respectiv momentul când sute de mii dintre ei au fugit sau au fost scoşi din casele lor, în 1948, atunci când a fost creat statul Israel. Potrivit  Ierusalimului, unii dintre protestatarii de vineri au tras focuri de armă spre soldații israelieni și au aruncat cu sticle incendiare și pietre în aceștia.

 

Folosirea muniţiei reale trebuie să facă obiectul unei anchete independente şi transparente”. Federica Mogherini

 

×