x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul se teme că Egiptul îi va sista aprovizionarea cu gaz metan

Israelul se teme că Egiptul îi va sista aprovizionarea cu gaz metan

de Marina Constantinoiu    |    01 Feb 2011   •   18:33

Israelul este din ce în ce mai îngrijorat în legătură cu aprovizionarea sa cu gaz metan provenind din Egipt, ca urmare a revoltei care zguduie această ţară cu care statul israelian a încheiat în decembrie trecut acorduri privind furnizarea a cel puţin 1,4 miliarde de metri cubi de gaz, relatează AFP.

"Ne dăm seama încă o dată că Orientul Mijlociu nu este o regiune sigură. Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura securitatea energetică, fără a depinde de alţii", a declarat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului Infrastructurii Naţionale, Uzi Landau. Ostil oricărei dependeţe energetice de străinătate, în special de Egipt, care asigură acum aprovizionarea cu 40% din gazul metan al Israelului, Landau consideră că trebuie accelerate exploatările de la Tamar şi Leviathan, două zăcăminte de gaz metan foarte promiţătoare, descoperite recent în largul coastelor israliene.

Temerile n-au apărut din senin, ci au fost alimentate de declaraţiile făcute de Mohammed Ghanem, unul dintre liderii Frăţiei Musulmane egiptene (partid de opoziţie), care a făcut apel la "blocarea Canalului de Suez şi la oprirea furnizării de gaze şi petrol", în cadrul unei declaraţii pentru postul de televiziune iranian de limbă arabă Al-Alam.

Potrivit cotidianului economic israelian Globes, Ministerul Infrastructurii Naţionale a efectuat deja în luna iunie a anului trecut un exerciţiu de pregătire pentru o eventuală "situaţie de urgenţă", în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze egiptene. Ca urmare a acestui test, au fost formulate mai multe recomandări, pentru a se putea face faţă unui astfel de scenariu, a precizat cotidianul israelian.

În luna decembrie, patru companii israeliene au semnat acorduri de achiziţionare de gaz metan egiptean pentru o perioadă de 20 de ani, contracte cu o valoare evaluată între cinci şi zece miliarde de dolari. Prin noile contracte, grupul israelo-egiptean East Mediterranean Gas (EMG), care a încheiat deja o serie de contracte cu firme israliene încă din 2005, va furniza statului israelian un total de şase miliarde de metri cubi de gaz metan, în valoare de 19 miliarde de dolari. Furnizarea acestui gaz metan, care ar urma să înceapă în primul semestru al lui 2011, urmează să permită funcţionarea a trei centrale electrice private.

×