x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Istvan Goczi, şeful companiei EMFESZ, a fost arestat

Istvan Goczi, şeful companiei EMFESZ, a fost arestat

12 Noi 2009   •   00:00

Poliţia din Ungaria l-a arestat joi pe directorul general al operatorului de comerţ en-gros cu gaze EMFESZ, Istvan Goczi, care controlează 20% din piaţa ungară a gazelor, cu suspiciunea de fraudă legată de vânzarea companiei, a anunţat Biroul Naţional de Investigaţii, transmite Reuters. Biroul nu a furnizat alte informaţii.



Arestarea lui Goczi nu are un impact direct asupra activităţii curente a EMFESZ, dar dacă ancheta va stabili că vânzarea companiei a avut loc în condiţii incorecte ar putea fi afectate contractele actuale, a declarat Igor Gallyas, consilier pentru comunicaţii al operatorului. "Evident, nu putem să fim total independenţi de acest fapt, dar este în sarcina lui Goczi să îşi dovedească nevinovăţia", a arătat Gallyas.

într-un comunicat al poliţiei se arată că frauda investigată este estrem de mare. "Biroul Naţional de Investigaţii a început procedurile împotriva şefului EMFESZ sub suspiciunea unei fraude de o valoarea extrem de mare şi a decis reţinerea acestuia", se arată în comunicat. EMFESZ controlează circa o cincime din piaţa ungară a gazelor şi importă annual aproximativ trei miliarde de metri cubi.

Compania a fost vândută în aprilie companiei RosGaz, înregistrată în Elveţia, dar la începutul lunii mai proprietarul original, Mabofi Holdings, a anunţat că nu a aprobat tranzacţia şi va recurge la o soluţie în justiţie. Potrivit Mabofi, acţiunile EMFESZ au fost transferate fraudulos către RosGas, în baza unei împuterniciri acordată lui Goczi în octombrie 2004. Ministerul ungar al Energiei a confirmat joi, într-un comunicat, că livrările de gaze decurg normal.

Investigaţia poliţiei a început la sfârşitul lunii mai. Mabofi Holdings este o companie înregistrată în Cipru şi face parte din grupul DF, holding deţinut de omul de afaceri ucrainean Dmitri Firtaş. RosGas este o companie offshore despre care EMFESZ susţine că a fost în raza de interes a grupului rus Gazprom.

Mediafax


×
Subiecte în articol: externe