Starea de urgență a fost introdusă în Italia pe 31 ianuarie 2020 și s-a încheiat oficial joi.
„Începe o nouă fază. Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există un buton off care să facă virusul să dispară ca prin magie", a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, pentru La Repubblica.
Italia a fost prima țară occidentală puternic lovită de COVID și a înregistrat 159.383 de decese, al optulea cel mai mare număr din lume, și peste 14,6 milioane de cazuri, scrie Reuters.
Infecțiile zilnice au crescut din nou în Italia de la începutul lunii martie, precum în multe alte țări europene, dar s-au stabilizat în ultima săptămână.
Guvernul a eliminat limitele de prezență în sălile de sport în aer liber și în interior, dar și obligativitatea vaccinării pentru cei de peste 50 de ani pentru a merge la serviciu.
Angajații din sănătate sunt, în continuare, obligați să se vaccineze.
Restricțiile au fost relaxate pentru cei care călătoresc în Italia, una dintre cele mai importante destinații turistice din lume.
Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să prezinte în continuare certificatele COVID-19 și să completeze formularul de localizare a pasagerilor.
A fost eliminat certificatul verde pentru restaurantele în aer liber și pentru transportul public local sau regional.
Măștile vor rămâne obligatorii în interior până la 30 aprilie.
Campania de vaccinare din Italia s-a dovedit a fi un succes în ceea ce privește reducerea poverii asupra spitalelor. Aproximativ 84% dintre italieni au primit cele două doze de vaccin recomandate, în timp ce peste 65% dintre persoane au făcut deja doza booster.
(sursa: Mediafax)