x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia elimină prin lege infracţiunea de imigraţie ilegală

Italia elimină prin lege infracţiunea de imigraţie ilegală

de Agerpres    |    02 Apr 2014   •   18:31
Italia elimină prin lege infracţiunea de imigraţie ilegală

Camera Deputaţilor din parlamentul italian a aprobat miercuri definitiv un proiect de lege care, printre altele, elimină controversata infracţiune de "imigraţie ilegală" ce fusese introdusă de guvernul lui Silvio Berlusconi în 2009, potrivit EFE.

Textul, care introduce totodată pedepse alternative pentru faptele penale, pentru a se evita probleme de supraaglomerare a închisorilor, a fost aprobat cu 332 de voturi pentru, 104 împotrivă şi 22 de abţineri.

Legea promulgată în 2009 fusese criticată pentru duritatea ei şi pentru faptul că era, practic, inaplicabilă, întrucât sancţiunea pecuniară era imposibil de achitat.

Dezbaterea cu privire la această lege s-a redeschis în luna octombrie, după naufragiul produs în dreptul insulei italiene Lampedusa, în care şi-au pierdut viaţa peste 360 de imigranţi. După o vizită în Lampedusa, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri italian, Enrico Letta, s-a declarat în favoarea eliminării acestei infracţiuni.

Mişcarea 5 Stele (M5S) a prezentat în octombrie un amendament la proiectul de lege, care a fost aprobat cu sprijinul Partidului Democrat (PD, la guvernare).

În cadrul dezbaterii parlamentare asupra proiectului de lege, Liga Nordului şi-a exprimat dezacordul faţă de dezincriminarea în cauză, iar secretarul acestui partid, Matteo Salvini, a anunţat strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum privind reintroducerea infracţiunii de "imigraţie ilegală".

×
Subiecte în articol: imigranti italia imigratie ilegala