x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Grevă de o zi în transporturi

Italia: Grevă de o zi în transporturi

de Marina Constantinoiu    |    22 Iul 2011   •   12:33

Mijloacele de transport in comun din intreaga Italie au tras pe dreapta, incepand de vineri, de la ora 08:30 locala, relateaza corespondentul Radio Romania la Roma, citat de Rador.

Traficul in Capitala si in alte cateva mari orase este blocat. Pe soselele de centura si pe autostrazi se circula in coloana, in vreme ce garile si statiile de autobuz sunt pline de calatori.

Greva este organizata de sapte mari sindicate italiene, care reclama faptul ca de la ultimul protest, in urma cu 112 zile, nu s-a schimbat nimic in comportamenul angajatorilor fata de reinnoirea acordului colectiv de munca, acord de care sunt interesati peste 200.000 de angajati. Sindicatele din transport organizeaza manifestari de acest gen de la sfarsitul anului trecut, insa fara nici un raspuns pozitiv din partea Guvernului.

Actualul acord colectiv de munca reglementeaza sectorul transporturilor publice si are ca data scadenta luna decembrie a anului 2007. Protestul de astazi vine in contextul in care de luni au intrat in vigoare cateva dintre normele prevazute de planul de austeritate, adoptat in regim de urgenta de Guvernul de Roma vinerea trecuta. Cea mai usturatoare dintre masuri este cea a reintroducerii biletului de sanatate, ceea ce inseamna ca pana si eliberarea unei retete medicale se plateste, la fel ca toate serviciile medicale de urgenta.

Interesant este faptul ca legislatia italiana privind reglementarea grevelor in transporturi interzice aceste actiuni – masura vizeaza inclusiv taxiurile - in timpul perioadelor de vacanta. Perioadele protejate sunt de la 19 decembrie pana la 7 ianuarie, pentru sarbatorile Craciunului si Anului Nou, din Joia Mare pana in joia urmatoare dupa Paste, de la 24 aprilie pana la 2 mai pentru sarbatoarea Zilei Nationale a Italiei, de la 27 iunie pana la 4 iulie, cand se inregistreaza primele plecari in vacanta, de la 27 iulie la 5 septembrie, pentru "exodul' din luna august si de la 30 octombrie la 5 noiembrie, pentru Ziua Tuturor Sfintilor, noteaza publicatia franceza Le Point. Legea mai prevede si interzicerea grelor in transporturi cu trei zile inainte si trei zile dupa consultarile electorale (alegeri, referendumuri etc).

×