Ameninţarea loviturilor aeriene americane şi franceze după un presupus atac chimic în Siria provoacă îngrijorare la Roma, unde parlamentari au cerut guvernului să dea explicaţii privind o eventuală utilizare a unor baze militare aflate în Italia, transmite AFP.
Şeful guvernului demisionar, Paolo Gentiloni, a condamnat folosirea de arme chimice şi a dat asigurări că Italia nu va participa la o operaţiune militară, dar îşi va respecta acordurile bilaterale, în contextul în care diferitele partide susceptibile să intre la guvernare s-au arătat mai critice, iar presa evocă o activitate sporită la anumite baze americane instalate pe teritoriul italian.
'În ce priveşte criza gravă din Siria, reafirmându-ne obligaţia de loialitate faţă de Alianţa atlantică, ne opunem ferm oricărei forme de acţiune unilaterală', a declarat Matteo Salvini, liderul Ligii (de extremă dreapta), în numele coaliţiei de dreapta care a obţinut cele mai multe locuri în urma alegerilor legislative de la 4 martie.
'Nu aş vrea ca motive economice, exigenţe de putere sau presupusa utilizare niciodată dovedită de arme chimice niciodată găsite din trecut să dezlănţuie un conflict ce ar putea deveni foarte periculos', declarase anterior, vorbind doar în numele Ligii, Salvini, cunoscut ca un admirator al lui Vladimir Putin şi al lui Donald Trump.
La rândul său, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), devenit cel mai mare partid din parlament, a cerut 'cea mai mare claritate' în legătură cu atacurile chimice 'intolerabile', subliniind însă că rezolvarea conflictului sirian poate veni doar pe cale diplomatică.
'Escaladarea actuală pretinde o accelerare a procesului de formare a guvernului, nu se putem permite să mai pierdem timp', a subliniat Luigi Di Maio, şeful M5S, la finalul unei noi zile de consultări purtate, aparent fără rezultate, de preşedintele Sergio Mattarella în vederea formării noului cabinet. AGERPRES