x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia îşi joacă şansa pentru postul de ministru de Externe al UE

Italia îşi joacă şansa pentru postul de ministru de Externe al UE

de Irina Cristea    |    09 Noi 2009   •   00:00

Politicianul de stânga Massimo D'Alema are cele mai mari şanse de a deveni Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, în cazul în care ministrul britanic de Externe, David Milliband, refuză o ofertă în acest sens.



Potrivit AFP, care-l citează pe şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, numele lui D'Alema va face obiectul unor discuţii între şefii de stat şi de Guvern care se întâlnesc zilele acestea la Berlin, la 20 de ani de la prăbuşuirea Zidului. Postul va fi înfiinţat în baza Tratatului de la Lisabona, având atribuţii sporite faţă de cel ocupat în prezent de spaniolul javier Solana. Titularul său va fi un fel de ministru de Externe al UE.

Într-un interviu apărut duminică în Corriere della Sera, Massimo D'Alema îşi evalua şansele la mai puţin de 50% în faţa lui Milliband. Norocul s-ar putea să îi surâdă însă, pentru că şeful socialiştilor europeni, Martin Schultz, a declarat, luni, că britanicul a refuzat postul ce va fi înfiinţat în baza Tratatului de la Lisabona.

La bursa pariurilor privind ocupantul acestui post a apărut şi numele europarlamentarului român Adrian Severin. De altfel, liderul PSD, Mircea Geoană, a lansat un apel la preşedintele Băsescu, premierul Boc şi ministrul interimar de Externe, solicitându-le să lanseze o acţiune de lobby oficial pentru sprijinirea lui Severin în demersul de a deveni Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă. Geoană a precizat că, din păcate, diplomaţia românească, şeful statului şi Guvernul nu au iniţiat până acum niciun demers pentru susţinerea ­ discretă sau publică ­ a unei astfel de oportunităţi.

×
Subiecte în articol: externe