Numărul de infractori români din Italia pare mare, însă nu e deloc aşa, dacă ne raportăm la faptul că aceasta comunitate depăşeşte un milion de persoane, în Italia, au atras atenţia reprezentanţii oranizaţiei Caritas. Astfel, românii condamnaţi în acest moment în Italia, reprezintă doar 0,27 % din totalul conaţionalilor noştri aflaţi în Peninsulă
Actuala teamă din Italia legată de români nu este susţinută de datele statistice privind infracţionalitatea în Italia, au anunţat reprezentanţii organizaţiei pentru imigranţi Caritas.
Nu trebuie luat în considerarea numărul de infractori, ci raportul dintre acesta şi numărul total de români care locuiesc în Italia, a atras atenţia coordonatorul ştiinţific al organizaţiei. În Peninsulă există peste un milion de români. La sfârşitul lui 2006, erau în închisorile din Peninsulă 1.650 de români, iar astăzi sunt 2.729, deci aproximativ 0,27 la sută din totalul românilor.
Lucrurile nu arată însă prea bine pentru români atunci când vorbim de cotele-parte ale imigranţilor, în privinţa comiterii de infracţiuni.
Potrivit raportului pe 2007 al Ministerului de Interne, citat ieri de Corriere della Sera, numărul de români care comiseseră infracţiuni era aproximativ dublu, raportat la ceilalţi imigranţi din Peninsulă.
Astfel, din totalul crimelor comise de străini, 15,4 % au avut autori români, iar 16,2 % dintre violenţele sexuale comise de străini au aparţinut românilor. Românii mai sunt răspunzători pentru aproape 30 % din furturile din automobile şi de 27 % din furturile din centrele comerciale. Şi aceste cifre sunt raportate la numărul total de infracţiuni comise de străini în Italia.
«Numărul de deţinuţi români este foarte mic, raportat la câţi români sunt în total în Italia” a declarat pentru Corrriere dela Sera românul Dumitru Ilina. Dar atunci cum îşi explică numărul mare de criminali şi violatori care sunt cetăţeni români - au întrebat jurnaliştii italieni. "Din păcate, toată lumea ştie că în Italia, dacă săvârşeşti o infracţiune, ieşi din puşcărie după trei zile, aşa că infractorii s-au gândit că e convenabil să vină aici”, a spus Ilina.
"Cine greşeşte trebuie să plătească şi gata, iar procesele trebuie să fie mult mai rapide. De asemenea, cred că deţinuţii, inclusiv cei românii, trebuie să muncească în închisoare pentru a se întreţine şi pentru a-şi plăti dările: nu e corect din taxele plătite de mine să fie întreţinuţi criminalii”, a mai spus Ilina.
Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, aflat ieri dimineaţă la Bruxelles, a cerut garanţii României că în Italia nu vor mai ajunge infractori români. Presa italiană a remarcat că ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, aflat la aceeaşi reuniune cu Frattini, la Bruxelles, s-a abţinut să folosească tonuri dure în privinţa Italiei.
În această seară, cei doi miniştri se vor întâlni la Roma, pentru a discuta situaţi românilor din Peninsulă.
Citește pe Antena3.ro