x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia limitează numărul elevilor străini din şcoli

Italia limitează numărul elevilor străini din şcoli

09 Ian 2010   •   00:00
Italia limitează numărul elevilor străini din şcoli

Ministrul italian al Educaţiei, Mariastella Gelmini, a generat vineri o polemică după ce a anunţat aplicarea, începând din toamnă, a limitării proporţiei de elevi străini la 30 la sută din numărul total dintr-o clasă. Gelmini a declarat că limitarea este importantă pentru integrarea studenţilor străini şi pentru a evita crearea unor clase "ghetou".



"Suntem pregătiţi să primim copii din diferite culturi de peste tot în lume", a precizat ea. "Dar trebuie să înveţe despre limba şi cultura italiană şi cel mai bun loc pentru a face acest lucru este într-un mediu educaţional italian", a adăugat ministrul, informează ANSA, citată de Mediafax. Ministrul Educaţiei a afirmat că şcolile dispun de putere discreţionară pentru a modifica această limită în funcţie de cât de bine vorbesc imigranţii limba italiană.

Elevii străini, ce locuiesc în Italia, nu vor fi afectaţi de limită, însă copiii cu o expunere limitată la cultura italiană ar putea să beneficieze de un număr mai mare de colegi italiani, a spus ea. Ideea a fost propusă iniţial în martie, ca urmare a intensificării temerilor în rândul părinţilor privind creşterea numărului de elevi străini. Potrivit lui Gelmini, numărul claselor formate în întregime din copii născuţi în străinătate sau cu părinţi imigranţi a crescut în detrimentul celor formate din elevi italieni şi străini.

Potrivit Asociaţiei italiene a Consiliilor municipale, în şcolile din Italia există în prezent 690.000 de elevi străini din 190 de ţări. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe