x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Şapte balene au eşuat la Puglia

Italia: Şapte balene au eşuat la Puglia

12 Dec 2009   •   00:00

Şapte balene moarte au fost descoperite pe coastele italiene în Puglia, pentru prima dată din secolul al 19-lea şi ca rezultat al poluării chimice şi electromagnetice, notează presa italiană.



Nouă caşaloţi cu lungimea de circa 10 metri şi o greutate de circa 15 tone, au eşuat joi seara de-a lungul litoralului în zona Gargano, la Foce di Varano (centru). Doi dintre aceştia au reuşit să se întoarcă în larg, dar ceilalţi au murit.

Ministerul italian al Mediului a trimis la faţa locului specialişti, iar garda de coastă urmăreşte situaţia. "Este un eveniment extraordinar nu numai pentru Italia, ci probabil pentru toată Mediterana. Este o catastrofă de mediu", a deplâns Greenpeace, subliniind că este vorba de o specie protejată şi rară, cei şapte caşaloţi fiind din aceeaşi specie cu protagonista celebrului roman "Moby Dick" al lui Herman Melville.

"Cauzele, care nu au fost încă stabilite (în detaliu), sunt umane în proporţie de 99%, fiind vorba în special de poluarea chimică şi electromagnetică", a afirmat Fabrizio Bulgarini, responsabil ştiinţific al World Wide Fund for Nature (WWF) în Italia, citat de Ansa. "Aceste animale au fost supuse interferenţelor sonarelor utilizate de vapoare pentru navigaţie", a adăugat el, precizând că potrivit unor studii, acestea ar putea cauza o "dezorientare sau chiar provoca deteriorarea sistemului" care ajută la deplasarea balenelor în apă. O altă ipoteză este aceea că animalele şi-ar fi pierdut simţul de orientare sub efectul instrumentelor utilizate pentru cercetarea şi exploatarea hidrocarburilor.

O echipă a Universităţii din Padova şi oameni de ştiinţă de la universitatea spaniolă din Las Palmas (Canare) vor efectua autopsia balenelor, în cadrul unui acord care asigură protecţia cetaceelor în Mediterana, Marea Neagră şi în partea europeană a Atlanticului (Accobams).

×
Subiecte în articol: externe