x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia va pierde postul de comisar pentru Justiţie

Italia va pierde postul de comisar pentru Justiţie

24 Apr 2008   •   00:00

Italia urmează să piardă postul de comisar european pentru Justiţie şi Securitate, pe fondul îngrijorărilor oficialilor de la Bruxelles legate de poziţia dură a noului Guvern italian faţă de imigraţie, relatează Reuters.



Italia urmează să piardă postul de comisar european pentru Justiţie şi Securitate, pe fondul îngrijorărilor oficialilor de la Bruxelles legate de poziţia dură a noului Guvern italian faţă de imigraţie, relatează Reuters.

POST DE MINISTRU. Franco Frattini ar urma să demisioneze din Comisia Europeană pentru a deveni ministrul de Externe al lui Silvio Berlusconi, postul pe care l-a deţinut şi în Guvernul anterior condus de acesta. "În acest caz, înlocuitorul vicepreşedintelui Frattini care va fi nominalizat de autorităţile italiene se va ocupa de portofoliul Transporturilor", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat.

În calitate de comisar pentru Transporturi, un italian va supraveghea legăturile Executivului comunitar cu compania italiană Alitalia, aflată într-o situaţie dificilă.

LA FRANCEZI. Barroso a precizat că portofoliul Justiţiei şi Afacerilor Interne va fi preluat de conservatorul francez Jacques Barrot, care este în prezent comisar pentru Transporturi şi vicepreşdinte CE.

Barrot se ocupă interimar de Justiţie şi Afaceri Interne, pe perioada concediului lui Frattini, până la 28 aprilie, în aşteptarea formării Guvernului lui Berlusconi.

BELICOS. La scurt timp după cîştigarea alegerilor legislative de luna aceasta, Berlusconi a declarat că va închide graniţele Italiei pentru imigranţii ilegali şi va adopta o atitudine mai severă faţă de infractori, pe care i-a numit "armata răului". Decizia lui Barroso ar putea reduce riscurile ca un candidat italian să fie respins din nou de Parlamentul European, potrivit unor politicieni.

Frattini a fost instalat în CE în 2004, după ce Rocco Buttiglione, primul nominalizat al lui Berlusconi, a fost respins de PE, din cauza viziunii conservatoare asupra homosexualilor şi drepturilor femeilor.

ÎNGRIJORARI. Grupurile socialist, liberal şi verde din PE şi-au exprimat îngrijorarea săptămâna trecută că un parlamentar de centru-dreapta l-ar putea înlocui pe Frattini în postul sensibil din CE, care se ocupă şi de problemele de imigraţie. Numele menţionate de presa italiană îl includeau şi pe Antonio Tajani, membru al PE din cadrul partidului lui Berlusconi. "Pare că Barroso a ascultat Parlamentul şi a prevenit o situaţie stînjenitoare, schimbînd portofoliile", a declarat un purtător de cuvînt al liberalilor. "Exista o îngrijorare majoră că Tajani este prea apropiat de Silvio Berlusconi şi împărtăşeşte viziunile puternice antiimigraţie ale noului premier italian", a adăugat acesta.

DEZAMAGIT. Premierul italian demisionar Romano Prodi şi-a exprimat "profunda dezamăgire" după ce a aflat că ţara sa va pierde prestigiosul portofoliu de comisar european pentru Justiţie în favoarea Franţei, se arată într-un comunicat, emis marţi seară şi citat de AFP. Amintind "prerogativele preşedintelui Comisiei Europene stabilite de Tratatul european în ceea ce priveşte atribuirea portofoliilor", Prodi a subliniat că "deciziile în această privinţă trebuie luate după ce au loc consultări cu Guvernul ţării care a desemnat comisarul în cauză".
   

×
Subiecte în articol: externe