x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii caută prezicători de seisme

Italienii caută prezicători de seisme

de Anca Aldea    |    20 Sep 2011   •   21:00
Italienii caută prezicători de seisme

In orasul italian L’Aquila (nordul tarii) a inceput un proces in care sase oameni de stiinta si un responsabil guvernamental sunt judecati pentru omucidere si pentru informarea de­fi­citara a opiniei publice in legatura cu un cutremur de 6,3 grade Richter care a lovit aceasta regiune si a ucis 309 persoane, in urma cu doi ani. In plus, seismul a distrus partial sau integral intre 3.000 si 11.000 de cladiri vechi.

Procurorii sustin ca acuzatii au dat declaratii prea linistitoare inaintea seismului, desi studiasera sute de miscari telurice produse anterior cutremurului in regiunea L’Aquila. Avocatii apararii spun ca nu este posibil sa fie prezise cutremurele majore, nici macar intr-o zona activa din punct de vedere seismic.

In 2009, cercetatorii chemati in fata justitiei faceau parte dintr-o comisie guvernamentala insarcinata cu evaluarea riscurilor pentru populatie a unei serii de sute de miscari telurice produse in primele luni ale anului 2009 in L’Aquila. Cu o sap­ta­mana inaintea seismului, cei sase oameni de stiinta au emis o declaratie menita sa linisteasca populatia, afirmand ca nu exista pericolul producerii unui cutremur mare. In aceeasi nota se amintea totodata ca nu era posibil sa se prezica momentul in care se produce un seism pu­ternic si ca atat populatia, cat si autoritatile ar trebui sa ia unele masuri antiseismice, in special in domeniul constructiilor.

In ajutorul celor sase cercetatori chemati in justitie au sarit anul trecut peste 5.000 de oameni de stiinta, care au semnat o scrisoare deschisa adre­sata presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano.

Situata la o altitudine de 721 de metri, L’Aquila este amplasat intr-o regiune cu activitate seismica puternica. La 6 aprilie 2009, cand s-a produs teribilul cutremur de 6,3 grade pe scara Richter, numeroase persoane nu au putut iesi din propriile lor locuinte pentru a se salva. Procurorii spun ca daca oamenii de stiinta ar fi afirmat clar ca urmeaza un seism, populatia ar fi fost pregatita sa-si paraseasca locuintele. Potrivit pro­cu­rorilor, cei sase cercetatori si oficialul guvernamental implicat in scandal sunt acuzati de 'neglijenta si imprudenta... de a fi furnizat o eva­luare aproximativa, generica si ineficienta a riscurilor activitatii seismice, precum si informatii incomplete, imprecise si contradictorii'.

Ieri, in prima zi a procesului, doar Bernardo De Bernardinis, fost vicepresedinte al departamentului tehnic din cadrul Agentiei de Protectie Civila, s-a prezentat la tribunal. Cei sapte – Franco Barberi (seful Comisiei de evaluare a ris­cu­ri­lor), Enzo Boschi (fost presedinte al Institutului National de Geofizica), Giulio Selvaggi (directorul Centrului National pentru Cutremure), Gian Michele Calvi (directorul Centrului european pentru ingineria cu­tre­mu­relor), Claudio Eva (fizician), Mauro Dolce (directorul biroului de evaluare a riscurilor de cutremur din cadrul Agentiei pentru Protectie Civila) si Bernardo De Bernardinis – risca

15 ani de inchisoare si achitarea unor daune in valoare de 50 de mi­lioane de euro, informeaza BBC.

×
Subiecte în articol: externe italia masuri prevenire seism