x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Italienii" de Bacău nu mai vor la bloc

"Italienii" de Bacău nu mai vor la bloc

de Mirela Romanet    |    11 Aug 2007   •   00:00
"Italienii" de Bacău nu mai vor la bloc

Băcăuanii care muncesc in străinătate nu se mai bat să cumpere apartamente la bloc. La modă sunt casele pe pămănt din apropierea oraşului.

August e luna in care romănii plecaţi la muncă in străinătate se intorc acasă. Consecinţă: nu mai găseşti un loc liber la cursele de avion dinspre Italia sau Spania, oraşele mici au fost blocate de numeroasele maşini cu care au venit romănii din străinătate, iar pieţele imobiliare au luat-o razna.


La Bacău, "italienii" veniţi in vacanţă strămbă din nas la apartamentele de bloc pe care se băteau pănă anul trecut, de aduseseră preţurile la nivelul Capitalei. Noua modă este să-şi cumpere case pe pămănt, in apropiere de oraş. "De ce să dau bani pe un apartament, unde am zeci de vecini, fiecare cu hachiţele lui, unde fiecare ascultă muzică mai tare sau mai incet, care poate nici nu-i pe gustul meu, unde sunt fel de fel de probleme legate de apa caldă şi rece, unde nu am loc de parcare şi unde copiii se joacă pe nişte betoane incinse? Mai bine imi iau casă cu vreo două-trei sute de metri de teren in jur, cu centrală proprie, unde nu-i văd pe geam vecinului de alături culoarea de la pijamale", ne-a spus Anton Mihăieş, unul dintre "italienii" veniţi in concediu in ţară. Munceşte de trei ani impreună cu soţia in Italia şi au reuşit să-şi adune banii necesari pentru achiziţia unei locuinţe.


LA ŢARĂ. "Mi-a deschis ochii soţia, care mi-a dat exemplu o prietenă de-a ei care a cumpărat o casă la Măgura. Au linişte, vecini de treabă, au copiii unde să se joace. Au luat casa la cheie, cu tot cu centrală. E drept că au mai pus căteva mii de euro in plus faţă de apartamentul pe care voiau să şi-l cumpere, dar merită", ne-a mai spus Mihăieş.

Pănă acum un an, romănii din străinătate care voiau să-şi investească banii in ţară se orientau către apartamente. De regulă, proprietarii acestora le dotau cu centrală şi termopane şi le scoteau la vănzare. In funcţie de zonă, o astfel de locuinţă se vindea cu sume cuprinse intre 65.000 şi 70.000 şi 30.000 de euro. De cănd au prins "italienii" gustul caselor pe pămănt, apartamentele nu mai au căutare. "De ce să nu-mi cumpăr casă nouă şi cu teren in jur in aceeaşi bani? Am de ales intre Mărgineni, Sarata, Măgura, Nicolaie Bălcescu, Letea Veche. Peste tot sunt anunţuri de vănzare a unor case la cheie şi sigur că imi convine. Anul acesta imi cumpăr casa, imi mut părinţii cu copiii acolo, la anul vin cu bani pentru electrocasnice şi mobilă ca lumea", spune Mihai Cocoş, un alt "italian".


ALEGERE

"De ce să nu-mi cumpăr casă nouă şi cu teren in jur in aceeaşi bani? Am de ales intre Mărgineni, Sarata, Măgura, Nicolaie Bălcescu, Letea Veche. Peste tot sunt anunţuri de vănzare a unor case la cheie şi sigur că imi convine. Anul acesta imi cumpăr casa, imi mut părinţii cu copiii acolo, la anul vin cu bani pentru electrocasnice şi mobilă ca lumea"
Mihai Cocoş, "italian" de Bacău


Mai ieftine decăt apartamentele

Cei care s-au orientat rapid către noile tendinţe in materie imobiliară sunt micii constructori. Aceştia au investit in terenuri in satele de lăngă Bacău. "Am cumpărat 2.000 de metri pătraţi de teren in comuna Măgura. In urmă cu două luni am făcut şi un imprumut, ca să cumpăr materiale de construcţie. Am ridicat trei case, una dintre ele cu mansardă, şi cănd au venit «italienii» in concediu au apărut şi primii clienţi. Prima s-a văndut cea cu mansardă. Am achitat imprumutul şi cănd am văndut-o pe cea de-a doua am inceput să cumpăr materiale şi pentru ce a de-a patra. Eu vănd casele cu centrală, fosă, termopan şi teren in jur de aproximativ 300 de metri pătraţi. Cele cu mansardă se vănd mai scump, ajung la 50.000 de euro, cele obişnuite merg cam in 40.000 de euro", ne-a spus Neculai Păuleţ, patronul unei firme de construcţii de talie mică. Patronii vor să devedească viitorilor clienţi calitatea lucrărilor efectuate, şi de aceea fie filmează principalele faze ale construcţiei, fie fac fotografii.


Vrancea

Romănii plecaţi la muncă in Italia şi in Spania au ridicat preţul apartamentelor din Focşani, informează Rompres. Dacă pănă in august piaţa imobiliară a stagnat, in prezent apartamentele au inceput să aibă mare căutare, iar preţurile au sărit cu 2.000-3.000 de euro. Stranierii caută in special garsoniere şi apartamente cu două camere. Statisticile neoficiale arată că aproximativ 60.000 de vrănceni sunt plecaţi la muncă in străinătate.

×
Subiecte în articol: diaspora