x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iulia Timoşenko, consemnată la domiciliu

Iulia Timoşenko, consemnată la domiciliu

de Anca Aldea    |    15 Dec 2010   •   22:01

Parchetul general a anunţat astăzi că Timoşenko este suspectată pentru utilizare neadecvată, în perioada în care conducea Guvernul de la Kiev, a fondurilor primite de Ucraina (circa 290  milioane de dolari) în schimbul vânzării cotelor sale de emisii de dioxid de carbon în conformitate cu Protocolul de la Kyoto. Potrivit dosarului, acuzaţiile provin dintr-un audit cerut de actualul Guvern de la Kiev şi publicat luna trecută. Dacă va fi inculpată, Timoşenko ar putea sta în închisoare între şapte şi zece ani, anunţă agenţia Interfax-Ucraina, citată de AFP. Ea neagă însă acuzaţiile, afirmând că fondurile obţinute din vânzarea cotelor de emisii de CO2  ­- în total 320 milioane de euro – nu au fost cheltuite, ele aflându-se în continuare în gestiunea Ministerului Mediului.

“Tocmai am aflat de la anchetatori că sunt vizată de o anchetă penală pentru că am comis o infracţiune gravă, folosind fonduri destinate mediului pentru a plăti pensii în timpul crizei”, a declarat fostul prim-ministru.

Pe website-ul său (http://www.tymoshenko.ua/en/articl /yulia_tymoshenko_15_12_dopyt_2), Timoşenko scrie că “autorităţile continuă să terorizeze în mod sistematic opoziţia, fără să aibă vreun pic de respect faţă de lege sau de Constituţie”. Fostul premier urmează să fie din nou interogat lunea viitoare. Proocidentala Iulia Timoşenko a fost destituită în martie 2010, împreună cu miniştrii săi, după victoria, în alegerile prezidenţiale, a prorusului Viktor Ianukovici. Timoşenko a condus Guvernul în 2005 şi din decembrie 2007 până în martie 2010.

×