x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jacinda Ardern a câștigat cu un scor istoric alegerile parlamentare din Noua Zeelandă

Jacinda Ardern a câștigat cu un scor istoric alegerile parlamentare din Noua Zeelandă

17 Oct 2020   •   20:12
Jacinda Ardern a câștigat cu un scor istoric alegerile parlamentare din Noua Zeelandă
Sursa foto: Hepta

Jacinda Ardern va ocupa funcția de prim-ministru în Noua Zeelandă într-un al doilea mandat, după victoria în alegerile de sâmbătă, care au oferit o schimbare majoră către partidele progresiste, relatea Financial Times.

Cu majoritatea voturilor numărate, laburiștii au câștigat aproape 50% din voturi, comparativ cu 27% pentru partidul de opoziție - rezultat care ar putea permite formarea primului guvern majoritar din 1996.

Judith Collins, liderul partidului național de centru dreapta, a felicitat-o ​​pe Ardern pentru un „rezultat excelent”.

În timpul primului mandat, Jacinda Ardern, în vârstă de 40 de ani, a fost lăudată de mass-media internațională ca o figură progresistă „anti-Trump”, care a promovat multilateralismul și toleranța. Dar acțiunile ei hotărâte și comunicarea clară din timpul crizei Covid-19 au stat la baza victoriei în alegeri.

La izbucnirea pandemiei, Noua Zeelandă și-a închis granițele și a implementat un blocaj strict. Doar 25 de persoane au murit de Covid-19.

Transmiterea comunitară a virusului a fost eradicată săptămâna trecută pentru a doua oară în Noua Zeelandă în urma unui focar și a unui alt blocaj strict în Auckland.

Succesul în combaterea pandemiei a permis Noii Zeelande să elimine aproape toate restricțiile de distanțare socială, cu excepția închiderii frontierelor și a unor aranjamente stricte de carantină pentru rezidenții care se întorc în țară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jacinda ardern noua zeelandă