x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jamie Oliver a convins un hoţ să se predea

Jamie Oliver a convins un hoţ să se predea

de Sînziana Stancu    |    06 Noi 2009   •   00:00

Celebrul bucătar britanic a convins un infractor să mărturisească adevărul şi să se autodenunţe ca fiind "omul din interiorul sistemului", în cazul unui jaf de obiecte de lux "Cartier", de peste 3 mlioane de lire sterline, ce se petrecuse în urmă cu aproape opt ani.

Tom Baisden, un britanic de 28 de ani din Essex, s-a decis să mărturisească adevărul în faţa justiţiei, după ce a câştigat un loc în programul "Fifteen", iniţiat de celebrul bucătar Jamie Oliver pentru tinerii cu probleme, care vor să facă din gătit o meserie de pe urma căreia să-şi câştige traiul, scrie Daily Mail.

Tânărul a apărut în emisiunea "Jamie's Chef" concurând pentru câştigarea premiului de a fi şeful propriului său restaurant, "The Cock Inn", dar a fost întrecut de un alt concurent. Atunci, el a mărturisit juriului, în direct, că a mai pierdut o ocazie de a lucra cu celebrul bucătar britanic, după ce îi mărturisise adevărul despre acel furt, iar Jamie îi sfătuise să spună totul poliţiei.

"Jamie îmi tot spunea: «Faci un lucru bun. N-ai să poţi să ascunzi faptele şi să fugi din calea adevărului la infinit». Mi-a dat atunci o idee şi am crezut în judecata lui. Dacă aş fi vrut cu orice preţ să devin celebru, aş fi perseverat în acest concurs. Dar sunt aici pentru că vreau să vă mărturisesc ceva, un adevăr cu care conştiinţa mea nu se mai împacă", a spus Baisden la emisiunea lui Jamie, unde a povestit în amănunt cum a fost toată treaba cu jaful.

ÎN FAMILIE
Baisden lucra la depozitul vamal de pe Aeroportul Southend, când a pus la cale un furt de obiecte de lux create de Cartier constând în bijuterii, ceasuri şi genţi, toate în valoare de peste 3 milioane de lire sterline (peste 4 milioane de euro), în luna mai, în 2001. În timpul jafului, Baisden fusese legat şi bătut, iar după intervenţia poliţiei dăduse chiar şi un interviu televiziunilor venite la locul faptei, cerându-le tuturor ajutorul pentru prinderea hoţilor. Poliţia îl suspecta, la un moment dat, că avusese legătură cu jaful, însă nu l-a acuzat niciodată.

Anul trecut însă, după ce "se predase" poliţiei, în direct, la emisiunea lui Jamie, Baisden a recunoscut în faţa justiţiei că a fost implicat direct în jaful de la aeroport, dezvăluind că un văr de-al său din Londra şi doi dintre fraţii lui mai mari puseseră totul la cale. Mai mult, el a mărturisit că vărul său, după ce aflase de la el că lucrează la depozitul vamal şi că acolo sosesc săptămânal transporturi de la "Cartier", uneori şi în valoare de 12 milioane de lire sterline, a venit cu ideea jafului şi i-a popus să îl ajute, iar după ce a refuzat l-a avertizat că va organiza jaful, "chiar dacă îi convine, chiar dacă nu".

Până la urmă, Baisden a încărcat "captura" pentru aşa-zişii "hoţi" şi a fost legat de ei cu cătuşe, cu funie, iar gura i-au lipit-o cu bandă adezivă, ca să pară că fusese atacat. Ca totul să pară şi mai verosimil, unul dintre fraţii lui, Joseph Xenofondos, l-a bătut măr. "Era să mor în bătaie", le-a povestit Baisden judecătorilor, spunându-le că, după jaf, îl ameninţaseră cu moartea dacă va scoate vreun cuvânt despre tot ce se întâmplase. Baisden nici nu ştia dacă îi vor da şi lui vreun ban din toată "afacerea", dar până la urmă s-a ales şi el cu 100.000 de lire sterline.

După ce a recunoscut toate acestea, Baisden nu a fost arestat, ci este judecat în continuare, în stare de libertate, iar procesul continuă. El ar putea chiar să scape fără închisoare, pentru că şi-a recunoscut fapta şi a făcut mărturisiri şi despre ceilalţi autori ai jafului.

×
Subiecte în articol: externe