x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jamie Oliver: Trebuie să acţionăm dur împotriva acestor idioţi!

Jamie Oliver: Trebuie să acţionăm dur împotriva acestor idioţi!

de Sînziana Stancu    |    10 Aug 2011   •   21:00
Jamie Oliver: Trebuie să acţionăm dur împotriva acestor idioţi!

In noaptea de marti spre miercuri, "Jamie’s Italian", unul dintre restaurantele celebrului bucatar britanic Jamie Oliver, a fost tinta huliganilor dezlantuiti care au vandalizat complexul comercial Birmingham’s Bullring. Restaurantul cu 270 de locuri, cotat cu doua stele Michelin, s-a aflat intre alte localuri de acest gen, din Notting Hill, care au fost jefuite de bandele de razvratiti, majoritatea imigranti care traiesc in Marea Britanie. Nebunii au agresat si jefuit inclusiv clienti care se aflau la mese si care nu au mai avut nici o reactie cand hoardele s-au napustit asupra lor.

"Este atat de trist ce se intampla in Regatul Unit cu acesti razvratiti! Au innebunit cu totii. E timpul sa ne recuperam tara din mainile lor. E timpul sa intervenim dur impotriva acestor idioti", a scris Jamie pe Twitter. "Din pacate, restaurantul meu din Birmingham a fost spart, toate geamurile au fost facute zob, zona a fost inchisa, nu pot sa deschid restaurantul, dar personalul si clientii, din fericire, nu au patit nimic, sunt cu totii teferi!", a adaugat el mai tarziu pe Twitter.

Alte restaurante din complexul comercial au patit-o si mai rau, dezvaluie tabloidul britanic Daily Mail. De pilda, la unul dintre acestea banditii i-au terorizat pe clienti, i-au lovit, iar unora dintre ei le-au smuls pana si verighetele de pe degete. Localul "Ledbury", din Notting Hill, preferat de unele vedete cum sunt Kate Moss sau Lily Allen, a fost tinta unor rebeli tineri, mascati. Aproximativ 100 de derbedei s-au napustit in restaurant, au furat tot ce-au putut, au facut mari pagube si le-au furat clientilor, sub amenintare, portofelele si bijuteriile. Golanii au folosit mo­bi­lierul din local pentru a-si croi drum in restaurant si pentru a produce haos, ast­fel incat sa "opereze" mai usor asupra vic­timelor. Vestea despre atacul de la "Ledbury" a fost aflata in jurul orei lo­cale 23:00, cand un utilizator al re­te­lei Twitter, @harrywilkinson, a po­ves­tit cum aniversarea parintilor lui esua­se din cauza banditilor care ata­ca­sera restaurantul. Incidentul de la "Ledbury" s-a petrecut la numai 100 de metri distanta de un alt restaurant preferat de celebritati, "Bumpkin", care a fost si el atacat. Pe Twitter, Harry Wilkinson scria: "Hoardele au spart geamurile si au navalit in local, incercand sa le smulga clien­tilor ceasurile, bijuteriile si por­to­felele". Parintii lui, Maggie si Clive, sar­batoreau a 29-a aniversare de la ca­satorie. Clive a povestit pentru Daily Mail ca razvratitii "aveau bate de baseball si alte obiecte ase­ma­na­toare. Amenintau cu ele si le strigau celor aflati la mese: «Vrem ceasurile, bijuteriile, banii si telefoa­nele voastre!». Toata lumea a inceput sa tipe. Au distrus totul in restaurant. Au spart totul si au rasturnat mesele. A fost un infern. Maggie a reusit sa se ascunda dupa o masa rasturnata si sa-si ascunda ceasul in sutien".

O alta clienta a restaurantului, care s-a aflat acolo in seara atacului, a povestit si ea publicatiei britanice prin ce a trecut. "Personalul restaurantului a inceput sa strige la noi sa plecam din dreptul ferestrelor. Pana sa ma dezmeticesc ce se intampla, o bucata mare de geam din usa de la intrare fusese sparta si ajunsese in mijlocul localului, iar banditii mascati sau cu glugile de la bluzoane trase pe ochi, unii dintre ei purtand si un fel de arme, navalisera in local", a povestit Louise Yang. Ea a mai spus ca a fost "cea mai scumpa cina" din viata ei, banditii luandu-i si inelul de logodna, si verigheta pe care le purta pe deget. Un alt local cosmopolit, "Walmer Castle", avea sa fie putin mai tarziu "calcat" de banditi.

Dupa toate acestea, Jamie Oliver a revenit pentru a treia oara pe Twitter pentru a-i felicita pe londonezii care intervenisera impotriva derbedeilor si ajutasera inclusiv Politia sa restabileasca ordinea. "Dumnezeu sa binecuvanteze toate comunitatile care s-au unit pentru a face sa in­ce­teze aceasta situatie. Binecuvantati sa fie toti cei carora le pasa de tara lor!", a fost mesajul faimosului bucatar.

Primele violente au izbucnit sambata la Londra pe fondul unei manifestatii care cerea dreptate dupa moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, impuscat de Politie la Tottenham, cartierul londonez "multicultural" din nordul capitalei britanice. De sambata si pana ieri, peste 770 de persoane fusesera arestate. Din Londra, protestele s-au extins si in alte orase, in principal la Manchester, Nottingham, Birmingham, Liverpool, Salford, Bristol si Gloucester. In Manchester, sute de persoane au iesit in strada si au incendiat magazine, au spart vitrine si au jefuit magazine, provocand cele mai grave incidente inregistrate in oras in ultimii 30 de ani. In Nottingham, un comisariat de politie a fost incendiat marti seara cu cocteiluri Molotov, dar nici o persoana nu a fost ranita.

Premierul britanic, David Ca­meron, a declarat ieri ca Politia va putea interveni cu tunuri cu apa in confruntarile cu protestatarii si ca, daca va fi nevoie, va suplimenta dispozitivul de 16.000 de politisti "cu inca 10.000" de forte de ordine. "Era necesara o riposta (...), iar o abordare mai ferma a avut ca rezultat strazi mai calme in Londra. Este clar ca in societatea noastra exista lucruri foarte gresite", a adaugat Cameron.

Impresionata de romani, o britanica i-a luat tare pe derbedei
Pauline Pearce, supranumita Lady P si al carei discurs adresat protestata­rilor britanici a facut senzatie pe internet, s-a declarat impresionata de empatia de care au dat dovada persoane inclusiv din Romania si Turcia, scrie The Sun. In fata unui zid acoperit cu graffiti si in fata camerelor de televiziune, britanica de 45 de ani le-a cerut derbedeilor sa nu mai arda "magazinele oamenilor pentru care ei au muncit din greu". "Imi este rusine ca sunt din Hackney, pentru ca nu ne strangem cu totii si nu luptam pentru o cauza", a declarat ea in discursul sau impresionant difuzat pe Twitter si vizionat de peste un milion de ori. Noaptea trecuta, Pauline, fosta cantareata de jazz si DJ la postul de radio al comunitatii care a militat impotriva armelor si cutitelor, a declarat pentru The Sun ca a fost furioasa pentru ca stie "cum este sa economisesti bani". "Era o masina care ardea in fata unui magazin ce avea deasupra un apartament. De unde stiau ca nu este un copil inauntru?", s-a indignat ea. "Am trait sentimente contradictorii azi noapte", a declarat Pauline. "Au fost lucruri care m-au infuriat si ingrijorat si lucruri pe care le consider marinimoase si sensibile. Au fost negri, albi, toti impreuna – unele persoane erau din Romania, Turcia –, oamenii erau uniti. De toate varstele si culorile amestecandu-se si alaturandu-se pentru o cauza", a declarat ea.

×