O femeie s-a trezit cu 40.000 de yeni intr-un plic adus de tsunami direct la ea in sufragerie. O alta femeie a gasit 26.000 de dolari intr-o geanta aflata peste o gramada de daramaturi. Fiind vorba de Japonia, ambele s-au grabit sa predea banii la politie.
Nu sunt singurele cazuri. Dupa tsunamiul care a lovit Japonia in martie, japonezii au returnat echivalentul a 48 de milioane de dolari, bani gasiti in portofelele care s-au recuperat dupa ce a inceput curatenia de dupa urgie. Alte 30 de milioane de dolari au fost recuperate, dupa ce japonezii au predat seifurile gasite printre daramaturi.
"Oamenii vin si imi spun ca vor ca banii sa ajunga inapoi la proprietar", povesteste Kouetsu Saiki, un politist din prefectura Miyagi, care se ocupa de recuperarea obiectelor pierdute in timpul tsunamiului si returnarea lor catre proprietari.
Si mai remarcabil, spune Saiki, este ca cei care aduc portofelele nu vor sa pastreze banii, daca fostul posesor nu poate fi gasit, desi legea le permite. 25.000 de oameni din aceasta zona fie au fost pronunati morti, fie sunt disparuti.
Potrivit legii japoneze, obiectele pierdute care nu sunt revendicate in trei luni fie de proprietar, fie de gasitor, intra in posesia statului.
Tsunamiul din martie a daramat case si a luat pe sus automobile, tarandu-le apoi inapoi in mare. Totusi, mai bine de 5.700 de seifuri au fost recuperate, majoritatea fiind gasite de cetateni care au anuntat politia.
Unul dintre seifuri continea 1,5 milioane de yeni (20.000 de dolari). Apartinea directorului unei companii. Barbatul a primit banii inapoi, dar a preferat sa-i imparta la angajatii ramasi in viata.
Pana acum, din cele 30 de milioane de dolari gasite in seifuri, au fost retunate 29,5 milioane.
Cinstea unui popor in raport cu altul este greu de demonstrat. Totusi, un astfel de test a fost facut de profesorul Mark West, de la Facultatea de Drept din Michigan, in 2003.
Acesta a lasat pe strazile din Tokyo si pe cele din New York cate 20 de portofele, continand fiecare echivalentul a 20 de dolari.
In New York au fost returnate sase portofele cu toti banii si doua fara bani. In Tokyo au fost returnate 17 portofele, toate cu banii in ele. Un singur japonez si-a rezervat dreptul de a pastra banii, daca proprietarul nu va fi gasit.
Cazul care l-a impresionat cel mai mult pe politistul Saiki nu este returnarea unui seif plin de bani, ci a unui seif care continea un album de fotografii. Proprietarul a izbucnit in lacrimi cand l-a primit.
"Isi pierduse si casa si familia in tsunami. Fotografiile din seif erau tot ce-l mai legau de viata de dinainte".