x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal ecologic! Japonia aprobă eliberarea în mare a apei radioactive de la Fukushima

Scandal ecologic! Japonia aprobă eliberarea în mare a apei radioactive de la Fukushima

de Redacția Jurnalul    |    07 Iul 2023   •   11:15
Scandal ecologic! Japonia aprobă eliberarea în mare a apei radioactive de la Fukushima
Sursa foto: Hepta

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a aprobat vineri eliberarea în mare a apei radioactive de la centrala Fukushima, potrivit Reuters. În replică, autoritățile chineze interzic importurile de alimente din Japonia

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a acordat vineri autorizația care va permite societății Tokyo Electric Power Co (Tepco) să înceapă să elibereze peste un milion de tone de apă radioactivă. Tepco a administrat centrala nucleară distrusă de tsunami, Fukushima Daiichi,

Marți, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că o analiză de doi ani a arătat că planul japonez de eliberare a apei va avea un impact neglijabil asupra mediului.

Certificatul autorității de reglementare japoneze este ultimul document de care avea nevoie compania pentru a începe procesul de deversare în mare.

Demersul a fost aspru criticat atât în interiorul Japoniei, cât și în statele din zonă. Unii experți se tem că apele radioactive vor distruge viața marină și vor afecta grav activități precum pescuitul și turismul.

China interzice importurile de alimente din Japonia

În replică la decizia autorităților de la Tokyo, China va interzice importurile de alimente din Japonia, invocând motive de siguranță. Decizia a fost luată după ce Japonia a anunțat că va deversa în mare apele radioactive de la centrala nucleară Fukushima.

China va interzice importul de alimente din aproximativ o cincime din prefecturile japoneze, potrivit Reuters. China, cel mai mare cumpărător al fructelor de mare din Japonia, a anunțat că va revizui procedurile privind importul de alimente, în special produse acvatice, din diferite părți ale Japoniei.

De asemenea, vama chineză susține că va înmulți controalele privind detectarea și monitorizarea substanțelor radioactive.

Măsura a fost luată pentru a preveni intrarea în China a alimentelor japoneze contaminate radioactiv. Timp de câteva săptămâni, China și-a exprimat în mod public opoziția puternică față de inițiativa Japoniei de a descărca în mare apa radioactivă de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a dat undă verde Japoniei, săptămâna aceasta, pentru a începe descărcarea a peste un milion de tone de apă folosită pentru răcirea componentelor centralei, după ce aceasta a fost distrusă de un tsunami în 2011.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: apa radioactiva fukushima