x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, în alertă. Coreea de Nord a anunţat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

Japonia, în alertă. Coreea de Nord a anunţat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

23 Mar 2012   •   06:22
Japonia, în alertă. Coreea de Nord a anunţat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

Ministrul Apararii din Japonia, Naoki Tanaka, a ordonat pregatirea scuturilor antiracheta, dupa ce Coreea de Nord a anuntat lansarea unor rachete cu raza lunga de actiune. Lansarea acestora ar urma sa aiba loc luna viitoare, anunta BBC News.

Sistemul antiracheta al japonezilor va fi instalat langa insula Okinawa, de unde va contracara orice racheta ce se va apropia de teritoriul japonez.

Autoritatile din Coreea de Nord sustin ca racheta ce urmeaza sa fie lansata va ajuta la instalarea unui satelit pe orbita, insa Statele Unite si aliatii sai cred ca aceasta lansare reprezinta de fapt un test sub acoperire cu rachete, care ar urma sa incalce o interdictie a ONU.

"Am ordonat pregatirea desfasurarii sistemelor PAC-3 si a navelor de razboi echipate cu Aegis", a declarat Naoki Tanaka.

Autoritatile nipone sunt ingrijorate ca racheta nord-coreeana sau fragmente din lansator vor cadea pe teritoriul japonez sau in apropiere.

Coreea de Nord a anuntat ca racheta va fi lansata intre 12 si 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, in comitatul Cholsan (provincie situata pe coasta de nord-vest).

Decizia nipona de a se pregati pentru orice eventualitate intervine cu cateva zile inaintea unui summit nuclear organizat la Seul, la care vor participa, intre altii, Noda si presedintele american Barack Obama, si in cadrul caruia ar putea fi abordat dosarul nord-coreean.

×