x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia se teme de un proiect al Rusiei în zona insulelor Kurile

Japonia se teme de un proiect al Rusiei în zona insulelor Kurile

11 Iun 2018   •   10:59
Japonia se teme de un proiect al Rusiei în zona insulelor Kurile

Japonia a protestat vehement împotriva proiectului Rusiei de a trage cabluri de fibră optică între insula rusă Sahalin şi insulele disputate între cele două ţări.

 

"Este extrem de deplorabil ca un asemenea proiect să fie întreprins în cadrul unei ocupaţii ruse care nu are o bază legală", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga. Cotidianul nipon Sankei Shimbun a informat că Rusia prevede să instaleze cabluri între Sahalin şi patru insule.

Anexate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kurilele de Sud (denumite "Teritoriile din Nord" de Japonia) fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, însă sunt revendicate de Japonia. Această dispută împiedică de 70 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.

Sankei preciza că Moscova a prevenit Tokyo în legătură cu acest proiect, care ar urma să fie realizat de societatea chineză Huawei Technologies. "Am protestat pe cale diplomatică pe lângă Rusia şi China", a declarat Suga, adăugând că Japonia "va negocia răbdător cu Rusia".

Disputa nu a fost încă rezolvată, în pofida unei intensificări a contactelor între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul nipon, Shinzo Abe, în timpul cărora a fost emisă ideea unei folosiri economice în comun a acestor mici insule. Controlul asupra acestor insule le asigură navelor de război şi submarinelor Flotei Ruse din Pacific un acces permanent la Oceanul Pacific, datorită unei strâmtori ale cărei ape nu îngheaţă în timpul iernii. AGERPRES

×