x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia riscă să intre în recesiune

Japonia riscă să intre în recesiune

05 Apr 2011   •   12:32
Japonia riscă să intre în recesiune
Sursa foto: /Reuters
159815-.jpgCutremurul, valul tsunami şi accidentul nuclear de la Fukushima riscă să împingă Japonia, a treia economie mondială, în recesiune. Este concluzia la care au ajuns economiştii intervievaţi de cotidianul Nikkei, citat de AFP.

Produsul Intern Brut al Japoniei, a treia putere economica a lumii, s-ar putea contracta cu 0,6% în ritm anual în primul trimestru, apoi cu cel puţin 2,6% în lunile următoare (aprilie - iunie). Economiştii mai pesimişti cred chiar că în al doilea trimestru s-ar putea înregistra chiar o contracţie de 7,1%.

Potrivit datelor oficiale, economia Japoniei a scăzut deja cu 1,3% în ultimul trimestru din 2010. Dacă înainte de catastrofă economiştii mizau pe o uşoară revenire a creşterii în primul trimestru din 2011, susţinută de exporturi, în prezent experţii mizează pe o relansare abia în a doua jumătate a anului cu o creştere de 1,2% în perioada iulie-septembrie şi una de 5,6 % în ultimul trimestru.

Guvernul de la Tokyo a evaluat la 25.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 297 de miliarde de dolari) costurile catastrofei din 11 martie. (V.M.)

×