x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, şi în criza ţigărilor

Japonia, şi în criza ţigărilor

de Sînziana Stancu    |    23 Mar 2011   •   19:58
Japonia, şi în criza ţigărilor
Sursa foto: Bobby Yip/Reuters

157896-reutersbobby-yip-2011-03-22t093022z-1676871867-gm1e73m1cs501-rtrmadp-3-china.jpgCutremurul din 11 martie, ce a fost urmat de un tsunami nimicitor pe coastele nord-estice ale Japoniei, începe să trimită „unde de şoc” şi în sectorul tutunului. Compania JTI – Japan Tobacco Inc. – anunţa ieri că unele dintre regiunile afectate de dezastru sunt în criză acută de ţigări. Această situaţie echivalează cu o grea lovitură dată fumătorilor niponi, al căror număr nu este tocmai mic, obiceiul fumatului fiind destul de răspândit în Ţara Soarelui-Răsare. Se poate spune că e ridicat chiar la rang de tabiet, pentru că este permis nu numai în baruri şi în unele restaurante, ci şi în birouri, unde japonezii, dependenţi de muncă, îşi petrec cea mai mare parte din timpul lor.

JTI a declarat agenţiei Reuters că unele dintre centrele de distribuţie din regiune care au fost lovite de dezastru nu mai au anumite mărci de ţigări în stocuri. În portofoliul JTI, care este cea de-a treia companie producătoare de ţigări la nivel mondial, sunt incluse mărci ca Winston, Camel sau Benson&Hedges. Deocamdată, impactul dezastrului asupra vân­ză­rilor nu poate fi estimat cu precizie, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat că în nici un caz nu ar putea fi unul de proporţii.

De la cutremur încoace, japonezii trec succesiv şi în ritm năucitor din criză-n criză, cea mai recentă fiind criza nucleară, după exploziile din reactoarele uzinei Dai-Ichi de la Fukushima. Această criză a antrenat-o imediat pe cea a contaminării cu substanţe radioactive a mediului, extinzându-se şi la apa de băut, lapte şi alte produse alimentare din zone mai îndepărtate de cele unde s-a produs dezastrul. Ieri, autorităţile din Tokyo, care se află la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Fukushima, anunţau că se înregistrează deja concentraţii de aproximativ două ori mai mari de iod radioactiv în apa de băut din reţeaua de apă potabilă a capitalei. Autorităţile îi sfătuiau pe locuitorii din Tokyo să nu le dea copiilor sub nici o formă apă de băut de la robinet.

Tot ieri, reactorul numărul 3 de la Fukushima începuse să „scuipe” din nou fum, iar personalul care lucra la acest reactor a fost evacuat de urgenţă, după cum informa postul de televiziune CNN. Chiar dacă specialiştii au reuşit să restabilească reţeaua de alimentare cu energie electrică la reactoare, situaţia nu este nici pe departe rezolvată, ci mai degrabă lucrurile se îndreaptă spre închiderea acestui complex şi îngroparea lui în beton, ca la Cernobîl.

Securitatea nucleară, prioritate pentru SRI
Tragedia petrecută în Japonia în urma cutremurului şi a tsunami-ului  care au avariat periculos centrala nucleară de la Fukushima au pus pe gânduri şi autorităţile din România. Riscurile pentru securitatea nucleară a ţării noastre au fost discutate la şedinţa de bilanţ al activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru anul 2010, ţinută ieri la sediul instituţiei. Imediat după şedinţă, în cadrul declaraţiilor de presă făcute umăr lângă umăr de şeful statului, Traian Băsescu, şi de şeful SRI, George Maior, preşedintele României a vorbit despre priorităţile pe care trebuie să le aibă SRI în noua etapă pe care serviciul o va străbate în următorii cinci ani – „SRI în era informaţională”, viziune strategică 2011-2015.  „Priorităţile SRI, aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în şedinţa de ieri, nu au suferit schimbări consistente în raport cu 2010 (…). Alte două prio­rităţi ale SRI sunt securitatea alimentară şi securitatea nucleară.

Acestea trebuie să intre în atenţia SRI pentru a preveni orice risc!”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
• Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: externe cutremur japonia