Un ministru japonez a luat apărarea companiilor care impun femeilor purtarea pantofilor cu toc înalt la serviciu, ca răspuns la o petiţie iniţiată de mai multe militante feministe care consideră această obligativitate ''discriminare sexuală'', potrivit AFP.
"Este un lucru acceptat social, care ţine de ceea ce este necesar şi adecvat din punct de vedere profesional", a reacţionat miercuri ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Takumi Nemoto, în faţa unei comisii parlamentare.
Ministrul a fost interpelat pe tema petiţiei înaintate marţi guvernului de un grup de femei care protestează împotriva obligativităţii purtării pantofilor cu toc înalt la serviciu.
Această campanie, desfăşurată sub sloganul #KuToo, un joc de cuvinte între ''kutsu'' (''pantof'') şi ''kutsuu'' (durere), a fost iniţiată de actriţa Yumi Ishikawa şi a reunit rapid susţinerea a 19.000 de persoane din mediul online.
"Astăzi am depus o petiţie pentru a solicita o lege care să interzică angajatorilor să impună femeilor purtarea tocurilor înalte, lucru care reprezintă discriminare sexuală şi constituie hărţuire", a declarat Ishikawa reporterilor, după ce s-a întâlnit cu responsabili din ministerul Muncii.
Militantele subliniază că este aproape imposibil să renunţi la tocurile înalte atunci când eşti în căutarea unui loc de muncă sau după ce te angajezi într-un birou.
Cu ocazia celei mai recente ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, actriţa franceză Romane Bohringer a publicat pe contul său de Instagram o fotografie cu răni la picioare după purtarea tocurilor înalte la tradiţionala festivitate a urcării scărilor pe covorul roşu.
În 2017, provincia Columbia Britanică din Canada a interzis companiilor să impună angajatelor purtarea tocurilor înalte, calificând această practică drept periculoasă şi discriminatorie.
AGERPRES