x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jaroslaw Kaczynski cere ajutorul SUA în ancheta privind moartea fratelui său geamăn

Jaroslaw Kaczynski cere ajutorul SUA în ancheta privind moartea fratelui său geamăn

15 Noi 2010   •   15:58

Spre nemulţumirea actualei puteri de la Varşovia, conservatorul Jaroslaw Kaczynski i-a scris o scrisoare unui membru al Congresului SUA, în care îi cere ajutorul în investigarea accidentului din aprilie de la Smolensk (Rusia). Membrii partidului conservator al lui Kaczynski, Lege şi Justiţie, vor înmâna scrisoare în timpul vizitei lor în Statele Unite, relatează agenţia RIA Novosti, preluată de Mediafax.

Kaczynski, care a pierdut alegerile prezidenţiale anticipate organizate după moartea fratelui său, l-a criticat în mod constant pe preşedintele Bronislaw Komorowski pentru eşecul acestuia în investigarea adecvată a catastrofei. Săptămâna trecută, al se retrăsese din Consiliul Suprem de Apărare a ţării tocmai în semn de protest faţă de ceea ce el consideră a fi o proastă gestionare a cazului de către autorităţile poloneze.

Scrisoarea adresată Washingtonului a provocat o şi mai mare nemulţumire la Varşovia. "Este absolut scandalos, la limita trădării", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul de radio Zet, calificând iniţiativa drept "inadmisibilă".

Consilierul prezidenţial Tomasz Nalecz a declarat, la rândul său, că partidul lui Kaczynski se "joacă cu focul".

Fostul ministru de Externe al ţării, Anna Fotyga, care va face parte din delegaţia poloneză ce va transmite scrisoarea, a declarat că vizita în Statele Unite are loc ca răspuns la o iniţiativă americană. Vizita este programată pentru jumătatea lui noiembrie.

×