x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jaroslaw Kaczynski îşi face apariţia în campania electorală

Jaroslaw Kaczynski îşi face apariţia în campania electorală

de Sînziana Stancu    |    06 Mai 2010   •   00:00

Fratele geamăn al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, Jaroslaw, lider al partidului conservator polonez Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), a apărut joi în public pentru prima dată în cadrul campaniei electorale, după nouă zile de când îşi anunţase candidatura.

Îmbrăcat într-un costum negru şi cravată tot de culoare neagră, zâmbitor şi dinamic, Jaroslaw Kaczynski a luat cuvântul în faţa presei pentru a le mulţumi celor 1.650.000 de polonezi care i-au susţinut candidatura în timpul campaniei de strângere a  semnăturilor necesare intrării sale în cursa prezidenţială. El a reuşit să obţină cu mult peste pragul minim de 100.000 de semnături, prevăzut de legea electorală.

"Suntem uniţi în convingerea că Polonia are dreptul să viseze că va fi puternică, va conta în lume şi va fi dreaptă şi mândră", a declarat Jaroslaw Kaczynski. După moartea fratelui său şi până acum, Jaroslaw a stat departe de presă. S-a hotărât însă să continue ceea ce ar fi făcut şi Lech, însciindu-se în cursa prezidenţială.

Principalul său rival este preşedintele interimar Bronislaw Komorowski, candidatul partidului de guvernământ Platforma Civică (PO), care are un avans semnificativ în sondajele de opinie.

Cunoscut pentru stilul său intransigent şi capacitatea de a diviza, Jaroslaw Kaczynski a fost premier în perioada 2006-2007, înainte ca alianţa formată de partidul său cu formaţiuni populiste şi de extremă dreapta să piardă alegerile legislative de la sfârşitul lui 2007, în faţa Platformei Civice. În Polonia, puterea, în mare parte, se concentrează în mâinile premierului.  

Primul tur al alegerilor prezidenţiale organizate în Polonia în urma decesului fostului şef de stat Lech Kaczynski, în tragedia aviatică de la Smolensk, va avea loc la 20 iunie, informează AFP. 

×
Subiecte în articol: externe