x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe JK Rowling donează 1 milion de lire sterline pentru campania împotriva independenţei Scoţiei

JK Rowling donează 1 milion de lire sterline pentru campania împotriva independenţei Scoţiei

11 Iun 2014   •   18:23
JK Rowling donează 1 milion de lire sterline pentru campania împotriva independenţei Scoţiei

Celebra scriitoare britanică JK Rowling, autoarea seriei de romane “Harry Potter”, i-a comparat pe naţionaliştii scoţieni care vor independenţa cu nişte “mâncători de cadavre” (personaje din romanul ei) şi a atras atenţia asupra faptului că separarea de regat ar echivala cu moartea pentru Scoţia.

Scriitoarea a donat suma de un milion de lire sterline campaniei intitulate “Mai bine împreună”, conştientă fiind de faptul că secesiunea regatului va aduce sărăcie nu numai Scoţiei, ci întregului regat al Marii Britanii, a cărei monedă naţională, lira sterlină, este foarte puternică şi a supravieţuit cu succes crizei economico-financiare care a zdruncinat America şi Europa.

JK Rowling, care este născută în Anglia, dar trăieşte în Scoţia de 21 de ani, îi critică pe acei ultranaţionalişti scoţieni cărora le place să “demonizeze pe oricine nu crede orbeşte în independenţa” regiunii. Comparaţia cu personajele din romanele ei se referă la cei care cred în supremaţia “sângelui pur”, urmaşii lui Voldemort, care îi dispreţuiesc pe cei cu sânge amestecat, considerându-i ca fiind “cetăţeni de mâna a doua”, explică scriitoarea, citată de The Telegraph.

De ce “Mai bine împreună”
După ce a făcut donaţia, scriitoarea a explicat, pe blogul ei, de ce susţine ea uniunea, şi nu secesiunea în cazul Scoţiei. “Unii vor spune, probabil, că deşi trăiesc de 21 de ani în Scoţia şi vreau să rămân acolo până la sfârşitul vieţii mele, 'nu aş fi suficient de scoţiană' pentru a avea o opinie validă. Este adevărat că m-am născut în Anglia (...) că am moştenit sângele scoţian de la mama mea, dar de la strămoşii mei am şi sânge englez, francez şi flamand”.

Explicându-şi punctul de vedere asupra dezbaterii controversate despre independenţă, Rowling a afirmat: “Ezitarea mea de a îmbrăţişa ideea de independenţă (a Scoţiei, n.r.) nu înseamnă lipsă de încredere în oamenii remarcabili ai Scoţiei şi în realizările lor. Adevărul este că Scoţia este supusă aceloraşi presiuni ale secolului al XXI-lea ca şi alte ţări din lume. Scoţia concurează pe aceleaşi pieţe mondiale, se apără împotriva aceloraşi ameninţări şi trece, la rândul ei, prin aceleaşi probleme economice. Cu cât aud tot mai des “DA” în cadrul acestei campanii (de secesiune, n.r.), cu atât mă înspăimânt mai mult din cauza minimizării şi chiar a negării riscurilor” pe care le implică, a mai afirmat scriitoarea.

“Oricare ar fi problemele noastre, ca dependenţa de veniturile din petrol dacă vom deveni independenţi, ce monedă naţională vom adopta sau dacă vom mai fi primiţi în Uniunea Europeană, chestiunile rezonabile se îneacă în acuzaţii de 'alarmism'”, a adăugat ea. Scriitoarea a avertizat că, deşi, printr-o eventuală independenţă, vor apărea şi oportunită, pentru că orice schimbare creează oportunităţi, vor exista deopotrivă şi riscuri, iar acestea ar putea fi “mult mai mari” decât oportunităţile.

“Iubesc această ţară care mi-a oferit mai mult decât mi-aş fi imaginat vreodată, şi vreau să reuşească. Indiferent care va fi rezultatul din 18 septembrie, va fi un moment istoric pentru Scoţia. Sper din tot sufletul să nu fim nevoiţi să privim înapoi şi să avem sentimentul că am făcut o greşeală istorică. Dacă majoritatea scoţienilor vrea independenţă, sper din tot sufletul ca aceasta să fie un succes răsunător”, a mai spus JK Rowling. (S. Stancu)

×
Subiecte în articol: j.k. rowling