x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden a încercat să calmeze tonul lui Xi Jinping în privinţa Taiwanului

Joe Biden a încercat să calmeze tonul lui Xi Jinping în privinţa Taiwanului

16 Noi 2021   •   20:00
Joe Biden a încercat să calmeze tonul lui Xi Jinping în privinţa Taiwanului

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a lansat un apel în sensul respectării actualei situaţii din Taiwan, încercând să atenueze tonul virulent al omologului său din China, Xi Jinping, care a avertizat, în cursul summitului virtual, că Beijingul nu va tolera intensificarea acţiunilor proindependenţă.

"China este pregătită să ia măsuri decisive" dacă Taiwanul intensifică acţiunile proindependenţă, i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden, denunţând "jocurile cu focul", conform cotidianului The Guardian.

În replică, preşedintele SUA a reiterat că menţine angajamentul faţă de principiul "o singură Chină", prin care Washingtonul recunoaşte suveranitatea statului chinez inclusiv asupra Taiwanului. Însă preşedintele SUA a atras atenţia că se opune puternic "eforturilor unilaterale de modificare a actualei situaţii şi acţiunilor de subminare a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan", o referire la activităţile militare chineze.

China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

Statele Unite au denunţat în mod repetat activităţile militare chineze şi au transmis că menţin angajamentele de apărare a Taiwanului. Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependentă din Taiwan şi au aprobat recent vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.

În cursul summitului virtual desfăşurat luni (marţi dimineaţă, ora României), Joseph Biden i-a transmis clar lui Xi Jinping că ambele ţări au responsabilitatea de a evita ca rivalitatea strategică să nu degenereze în "conflict". "Mie mi se pare că este responsabilitatea noastră de lideri ai Chinei şi Statelor Unite să ne asigurăm că nu vom degenera spre conflict, intenţionat sau neintenţionat, din cauza competiţiei. Trebuie să stabilim nişte linii de simţ comun", a declarat Joseph Biden, potrivit site-ului Axios.com.

"O relaţie sănătoasă între China şi SUA este necesară pentru avansarea dezvoltării fiecăreia dintre cele două ţări şi pentru asigurarea unui mediu internaţional paşnic şi stabil, inclusiv prin identificarea de soluţii eficiente la provocările globale, precum schimbările climatice şi pandemia", a afirmat, la rândul său, Xi Jinping.

"Cei doi lideri au avut o conversaţie substanţială şi au putut interacţiona în moduri pe care nu le aveau la dispoziţie în convorbirile telefonice. Aş spune că a fost o conversaţie respectuoasă, directă şi deschisă", a declarat un oficial din cadrul Administraţiei SUA.

"Nu se aşteptam la succese inedite. Nu au existat astfel de momente. Aici este vorba despre dezvoltarea unor modalităţi de a gestiona responsabil competiţia, de a ne asigura că avansăm, că Statele Unite şi China au relaţii constante, că, în pofida diverselor acţiuni competitive, putem menţine deschise liniile de comunicare", a subliniat oficialul american.

Oficialii de la Beijing au descris discuţiile ca fiind "directe, constructive, substanţiale şi fructuoase".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden