x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden continuă seria gafelor, dar insistă să candideze: S-a referit la Kamala Harris cu „vicepreședintele Trump" și la Volodimir Zelenski ca la „președintele Putin"

Biden continuă seria gafelor, dar insistă să candideze: S-a referit la Kamala Harris cu „vicepreședintele Trump" și la Volodimir Zelenski ca la „președintele Putin"

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2024   •   10:30
Biden continuă seria gafelor, dar insistă să candideze: S-a referit la Kamala Harris cu „vicepreședintele Trump" și la Volodimir Zelenski ca la „președintele Putin"
Sursa foto: Hepta

Președintele american Joe Biden, supus unei examinări intense cu privire la capacitatea sa mentală de a servi, s-a referit joi din greșeală la vicepreședintele Kamala Harris ca la „vicepreședintele Trump".

Biden, întrebat dacă Harris l-ar putea învinge pe Donald Trump, în cazul în care ar decide să candideze la preşedinţie, a spus: „Nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump pentru a fi vicepreședinte dacă nu aș fi crezut că nu este calificată pentru a fi președinte".

Președintele SUA a negat, în aceeași conferință de presă, că trebuie să meargă la culcare la ora 20.00, în timp ce se confrunta cu o avalanșă de întrebări din partea reporterilor cu privire la prestația dezastruoasă la dezbatere, care a stârnit solicitări pentru ca el să renunțe la candidatură, potrivit AFP.

Informațiile privind ora sa de culcare timpurie „nu sunt adevărate", deși a adăugat: „În loc ca fiecare zi să înceapă la ora 7.00 dimineața și să mă culc la miezul nopții, ar fi mai inteligent pentru mine să mă odihnesc puțin mai mult".

Joe Biden a mai declarat joi este în continuare pregătit să se confrunte cu liderul rus Vladimir Putin și cu liderul chinez Xi Jinping: „Sunt pregătit să am de-a face cu ei acum și peste trei ani... nu există niciun lider mondial cu care să nu fiu pregătit să am de-a face".

Președintele SUA a recunoscut, de asemenea, că există îngrijorări cu privire la capacitatea sa mentală - spunând că se concentrează pe liniștirea democraților, în contextul cererilor tot mai numeroase pentru retragerea sa din alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Sunt hotărât să candidez, dar cred că este important să alung temerile", a declarat el.

Joe Biden a insistat că va continua candidatura, în ciuda a două gafe majore la summitul NATO

Joe Biden a insistat că va merge mai departe cu candidatura sa la realegere, în ciuda a două gafe majore la summitul NATO și a numărului tot mai mare de democrați care îi cer să se retragă.

Aparițiile sale la evenimentul de la Washington au fost văzute ca fiind decisive pentru Biden, în vârstă de 81 de ani, după prestația dezastruoasă la dezbaterea împotriva rivalului său Donald Trump de luna trecută.

Cu toate acestea, vorbind la sfârșitul summitului de trei zile, el s-a referit din greșeală la Volodimir Zelenski ca la „președintele Putin", potrivit Sky News.

„Doamnelor și domnilor, președintele Putin", a spus Biden, referindu-se la Zelenski. Apoi s-a corectat.

„Președintele Putin? Îl voi învinge pe președintele Putin, președinte Zelenski. Sunt atât de concentrat să-l înving pe Putin", a adăugat el.

Și pentru a înrăutăți lucrurile, la scurt timp după aceea, în timp ce răspundea la întrebările jurnaliștilor, el a încurcat numele lui Kamala Harris și Trump.

Trump a intervenit în direct la conferința de presă a lui Biden cu o postare pe rețeaua sa de socializare a unui clip video cu președintele spunând: „Vicepreședinte, dle Trump".

Trump a adăugat sarcastic: „Bună treabă, Joe!"

În ciuda derapajelor, Biden și-a apărat cu fermitate politicile interne și externe - și pentru a încerca să fie reales: „Nu sunt aici pentru moștenirea mea. Sunt aici pentru a finaliza munca pe care am început-o”.

„Programul meu a fost foarte încărcat", a declarat el.

„Așadar, dacă încetinesc și nu reușesc să termin treaba, este un semn că nu ar trebui să o fac. Dar încă nu există niciun indiciu în acest sens - niciunul".

La scurt timp după aparițiile de joi, Jim Himes, principalul democrat din Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților, a afirmat că Biden ar trebui „să se dea la o parte".

„Alegerile din 2024 vor defini viitorul democrației americane, iar noi trebuie să prezentăm cel mai puternic candidat posibil pentru a face față amenințării reprezentate de autoritarismul MAGA promis de Trump.

„Nu mai cred că acesta este Joe Biden și sper că, așa cum a făcut de-a lungul unei vieți de serviciu public, va continua să pună națiunea noastră pe primul loc și, așa cum a promis, să facă loc unei noi generații de lideri".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden gaze ingrijorari candidatura