x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden vizează finanţele mondiale pentru a pune beţe în roate maşinăriei de război ruse (AFP)

Joe Biden vizează finanţele mondiale pentru a pune beţe în roate maşinăriei de război ruse (AFP)

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2023   •   23:00
Joe Biden vizează finanţele mondiale pentru a pune beţe în roate maşinăriei de război ruse (AFP)
Sursa foto: Hepta

Preşedintele american Joe Biden se pregătea vineri să semneze un ordin executiv care autorizează Statele Unite ale Americii să adopte aşa-numite sancţiuni "secundare" împotriva instituţiilor financiare din lumea întreagă care ar sprijini efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Casei Albe, relatează AFP.

Este vorba de a "strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze", a comentat consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, într-un comunicat de presă.

"Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american", a explicat el.

Americanii urmăresc astfel să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.

"Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (...) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic", a indicat joi în faţa presei un înalt oficial de la Casa Albă care a cerut anonimatul.

Statele Unite, principalul susţinător al Ucrainei, se bazează pe efectul disuasiv al acestui anunţ, care survine într-un moment în care Congresul american se confruntă cu greutăţi în efortul de a ajunge la un acord cu privire la continuarea sprijinului militar pentru Kiev.

"Aproape orice bancă din lume, dacă va avea posibilitatea de a alege între a continua să vândă o cantitate mică de bunuri către complexul militar-industrial rus sau a fi conectată la sistemul financiar american, va alege să fie conectată la sistemul financiar american", potrivit aceluiaşi înalt oficial.

Acesta a mai explicat că majoritatea băncilor europene sau americane au încetat deja activităţile de finanţare în Rusia, dar a menţionat că ele sunt în contact cu instituţii financiare din alte ţări, care potenţial au continuat să facă acest lucru.
 

×
Subiecte în articol: Joe Biden