x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Bolton: Convorbirile dintre militarii americani şi turci referitoare la kurzi şi Siria continuă săptămâna viitoare

John Bolton: Convorbirile dintre militarii americani şi turci referitoare la kurzi şi Siria continuă săptămâna viitoare

11 Ian 2019   •   17:23
John Bolton: Convorbirile dintre militarii americani şi turci referitoare la kurzi şi Siria continuă săptămâna viitoare
Sursa foto: White House

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a afirmat vineri că discuţiile dintre armata americană şi cea turcă referitoare la kurzi şi Siria vor continua săptămâna viitoare, în speranţa obţinerii de rezultate acceptabile pentru ambele părţi, relatează agenţia Reuters.

Într-un interviu radiofonic, Bolton a precizat că preşedintele Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au înţeles că Turcia s-a angajat ''să nu le provoace necazuri kurzilor care luptă împotriva grupării Stat Islamic''.

Bolton sugera marţi că protejarea aliaţilor kurzi ai Washingtonului va fi o condiţie prealabilă retragerii SUA din Siria, care a început vineri. Aceasta a provocat o reacţie din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a calificat declaraţiile lui Bolton drept ''o greşeală gravă''.

''Ceea ce urmărim în aceste convorbiri de la armată la armată sunt asigurări, precum şi protocoale şi proceduri, astfel ca fiecare să fie liniştit în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple. Sperăm că aceste discuţii, care vor continua săptămâna viitoare, vor da rezultate care să fie acceptabile pentru ambele părţi'', a declarat Bolton în interviu.

Coaliţia sub comandament american care luptă împotriva Statului Islamic a început vineri retragerea din Siria, ca urmare a anunţului lui Trump, care a decis retragerea a 2.000 de militari. Decizia lui Trump i-a uimit pe aliaţii care s-au alăturat Washingtonului în lupta împotriva grupării jihadiste.

Decizia SUA a provocat noi incertitudini în legătură cu conflictul ce durează de opt ani în Siria şi o mulţime de contacte în ce priveşte modul în care vidul de securitate rezultat va fi acoperit în nordul şi estul Siriei, unde sunt staţionate forţele americane.

Turcia intenţionează continuarea unei campanii împotriva forţelor kurde aliate ale SUA. La rândul său, guvernul sirian, susţinut de Rusia şi Iran, consideră că are şansa de a recupera o parte imensă de teritoriu.AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: john bolton