x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John Kerry va întreprinde un turneu în Orientul Mijlociu

John Kerry va întreprinde un turneu în Orientul Mijlociu

15 Oct 2015   •   21:50
John Kerry va întreprinde un turneu în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american, John Kerry, a condamnat din nou joi recrudescenţa atacurilor "teroriste" în Orientul Mijlociu contra civililor israelieni, precizând că va întreprinde un turneu în regiune "în următoarele zile" pentru a încerca să reinstaureze calmul, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a anunţat miercuri că şeful diplomaţiei americane se va deplasa "în curând" în regiune, fără să ofere alte detalii legate de itinerariul sau programul acestuia.

"Sper să merg în următoarele zile în regiune şi vom menţine angajamentul nostru foarte puternic de a sprijini eforturile în vederea stabilizării situaţiei", a declarat într-un discurs ţinut la Universitatea din Indiana (nord).

"Condamnăm cu fermitate atacurile teroriste contra civililor nevinovaţi şi nu există absolut nicio justificare pentru aceste atacuri condamnabile. Vom continua să acordăm sprijinul nostru pentru dreptul Israelului de a-şi apăra existenţa", a continuat el.

"Este foarte important ca liniştea să se reinstaureze cât mai curând posibil", a adăugat John Kerry.

Statele Unite şi Israelul, în principiu aliaţi statornici, întreţin relaţii reci după eşecul procesului de pace israeliano-palestinian, în aprilie 2014. Secretarul de stat american nu a mai fost în vizită în Israel şi Cisiordania de la sfârşitul lunii iulie anul trecut.

Forţele israeliene erau desfăşurate masiv joi la Ierusalim, oraş pradă de la începutul lunii octombrie unui val de atentate pe care o nouă serie de măsuri guvernamentale nu au reuşit să îl oprească.

Violenţele au făcut şapte morţi de partea israeliană şi circa 30 de morţi de partea palestiniană, printre care mai mulţi autori de atentate.

Această escaladare a violenţelor provoacă temeri că va izbucni a treia Intifada. Sute de persoane şi-au pierdut viaţa şi mult mai multe au fost rănite în cursul primelor două insurecţii palestiniene, între 1987 şi 1993 şi apoi din 2000 până în 2005.

×
Subiecte în articol: john kerry