x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord și-a văzut viitorul. Dinastia Kim pregătește prima femeie-dictator

Coreea de Nord și-a văzut viitorul. Dinastia Kim pregătește prima femeie-dictator

de Şerban Mihăilă    |    24 Noi 2022   •   08:10
Coreea de Nord și-a văzut viitorul. Dinastia Kim pregătește prima femeie-dictator

Imaginea pe care Kim Jong-un și-a construit-o cu mare atenție de-a lungul timpului, cea de om al poporului, înconjurat de arme nucleare capabile să-i pună la respect pe dușmanii țării, a fost completată recent prin apariția-surpriză a fiicei sale, la lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune. Scena stârnește speculații asupra viitorului dinastiei care conduce Coreea de Nord de peste șase decenii.

 

Fără îndoială, imaginile care îl prezintă pe Kim de mână cu fiica sa au eclipsat testul de lansare a „Hwasong-17”, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală utilizată până acum de către regimul de la Phenian.  

Imediat, analiștii politici ai zonei asiatice au început să răscolească după informații despre tânără, întrebându-se dacă nu cumva această apariție neașteptată ar putea sugera faptul că, într-o zi, ea îi va succeda la putere tatălui său. 

Cine este Ju Ae

Oficialii serviciilor de informații sud-coreene au identificat-o ca fiind Ju Ae, menționată pentru prima dată de fostul baschetbalist american Dennis Rodman, după ce acesta a vizitat familia Kim, în 2013. Ju Ae, despre care se zvonește că ar fi al doilea dintre cei trei copii ai dictatorului - dintre care un băiat și o altă fată - are aproximativ 10 ani, susțin agențiile sud-coreene de spionaj. Alte surse afirmă că ea ar avea 12 sau 13 ani.

În weekend, Ju Ae a fost văzută ținându-și tatăl de mână, în timp ce racheta balistică intercontinentală părăsea locul de lansare. Tânăra era însoțită și de mama ei, Ri Sol-ju. Debutul ei public a fost coregrafiat cu minuțiozitate, fata purtând o ținută ce conținea alb, negru și roșu, asortată perfect culorilor rachetei.

Între simbolism și indicii despre succesiune

Potrivit presei de stat de la Phenian, apariția fetei – care marchează prima confirmare oficială a faptului că liderul nord-coreean are descendenți - a subliniat faptul că descurajarea nucleară promovată de Kim este menită să „ne protejeze copiii”, în cazul unui atac al SUA. Propaganda centrală a descris apoi arsenalul Coreei de Nord ca fiind alcătuit din „monumente ce vor fi transmise descendenților noștri, timp de generații”.

Accentul pus de mass-media de stat pe simbolism nu a reușit să atenueze însă speculațiile potrivit cărora Kim, care a împlinit 38 de ani și s-a luptat mult timp cu probleme de sănătate, începe să se gândească la succesorul său.

Cu toate acestea, unii analiști consideră că șansele ca elitele politice nord-coreene să accepte o femeie ca lider - chiar și pe strănepoata fondatorului țării, Kim Il-sung, - sunt relativ îndepărtate.

„Este puțin probabil ca vreunul dintre membrii de sex feminin ai clanului Kim să fie întronat pentru a conduce țara.”, este de părere Leonid Petrov, expert în Coreea de Nord la „International College of Management” din Sydney, citat de „The Guardian”.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, adaugă el, cea mai probabilă succesoare ar fi influenta soră a lui Kim, Kim Yo-jong, care recent a avertizat SUA că se va confrunta cu „o criză de securitate mai dezastruoasă” ca niciodată, dacă va continua să exercite presiuni asupra ONU pentru condamnarea recentului test cu rachetă balistică intercontinentală al Phenianului. 

„În cazul în care Kim Jong-un nu are un succesor de sex masculin, acest lucru ar lăsa deschisă posibilitatea ca Kim Yo-jong să moștenească rolul de vârf în conducerea nord-coreeană.”, mai spune expertul, adăugând că este imposibil de confirmat câți copii are președintele Coreei de Nord. 

„Cu toate acestea, cred că este mai probabil ca o conducere colectivă să-i succeadă lui Kim, cu unele dintre rudele sale de sex feminin adăugate în cercul factorilor de decizie pentru a le conferi un plus de legitimitate.”, adaugă el. 

„Kim Jong-un este încă relativ tânăr, așa că, pentru a-și afișa imaginea de tată grijuliu și de conducător binevoitor, el și-a luat fetița pentru o fotografie la locul de lansare a rachetelor balistice intercontinentale.", conchide Petrov.

Apariția-surpriză a lui Ju Ae ar trebui să fie văzută ca o demonstrație a stabilității și continuității, aflate la baza dinastiei Kim, precizează Soo Kim, fostă analistă CIA, în prezent la „Rand Corporation”, care susține că liderul de la Phenian ar avea mai mult de un fiu.

„E posibil ca el să nu o prezinte pe Ju Ae ca moștenitoare oficială, dar din moment ce ea, împreună cu frații ei de sex masculin, vor duce mai departe moștenirea lui Kim, este logic ca acesta să arate publicului pe unul dintre copiii săi", spune analista, citată de același ziar britanic. 

„Din punct de vedere al succesiunii, copiii lui Kim sunt încă destul de tineri și - cel puțin din perspectiva publicului - probabil că nu sunt pregătiți să «preia» țara. Și, având în vedere vârsta lui Kim, în ciuda problemelor sale de sănătate, probabil că nici el nu este pregătit să predea frâiele copiilor săi tineri.”, mai afirmă ea. 

Femeia-lider

Cultura politică profund patriarhală a Coreei de Nord nu descalifică automat femeile să devină lideri, spune, la rândul său, Michael Madden, director al „North Korea Leadership Watch”.

Cu excepția unei probleme bruște de sănătate, care să ducă la incapacitatea sa de a-și exercita puterea sau la deces, Kim are suficient timp pentru a decide numele succesorilor lui la conducere. 

El a promovat-o deja pe sora sa în funcții de conducere și a numit-o și pe Choe Son-hui drept prima femeie ministru de Externe al Coreei de Nord.

„Dacă este vorba despre o succesiune ereditară planificată pe termen lung, atunci există suficient timp ca regimul să creeze condițiile prin care o femeie să poată prelua puterea.”, consideră Madden. „Acest lucru s-ar putea întâmpla prin construirea unei baze de sprijin politic al elitelor nord-coreene în cadrul regimului și prin eforturi publicitare și îndoctrinare ideologică.”, mai spune el.

Orice este posibil

Propria ascensiune la putere a lui Kim Jong-un a demonstrat că regimul poate fi extrem de flexibil atunci când vine vorba despre selectarea unui moștenitor. Kim Jong-nam, fiul cel mare al lui Kim Jong-il, a căzut în dizgrație în 2001, când a fost arestat pe aeroportul Narita pentru că a încercat să intre în Japonia cu un pașaport fals. 

El a fost asasinat în 2017, se presupune că la ordinul lui Kim Jong-un. Cel de-al doilea fiu al lui Kim Jong-il, Kim Jong-chol, ar fi fost considerat prea „efeminat” pentru rolul de lider.

„Mai presus de orice, decizia lui Kim de a-și asocia fata cu programul de rachete balistice al țării a fost menită să trimită un mesaj, atât poporului nord-coreean, cât și restului lumii: înarmată nuclear, Coreea de Nord este aici pentru a rămâne.”, mai spune Soo Kim.

„Kim Jong-un dorește să anunțe pe toată lumea că oricine va avea de-a face cu Kim al IV-lea va trebui să se ocupe și de rachete și arme nucleare.”, precizează analista. 

Pe un butoi de pulbere

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au intensificat manevrele militare comune în ultimele luni, de când Kim a declarat, în septembrie, că statutul de stat nuclear al Coreei de Nord este „ireversibil”.

Mai mult, Seulul şi Washingtonul au efectuat, la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie, cele mai mari exerciţii aeriene comune din istoria lor.

În weekend, Kim Jong-un a declarat că Phenianul va răspunde cu arme nucleare la noi ameninţări din partea SUA şi a altor forţe ostile. Potrivit Agenţiei Centrale de Presă din Coreea de Nord (KCNA), Kim Jong-un „a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte ameninţări” la adresa țării sale, „partidul şi guvernul nostru vor reacţiona cu hotărâre la bombe nucleare cu arme nucleare şi la o confruntare totală cu o confruntare totală!”.

Concomitent, ministrul nord-coreean de Externe a reamintit că autorităţile de la Phenian „l-au avertizat recent pe secretarul general al ONU să examineze problema peninsulei coreene cu imparţialitate şi obiectivitate”.

Choe Son-hui a scos în evidență politica de „autoapărare” a Coreei de Nord, „pe fondul unui mediu de securitate îngrijorător în regiune, din cauza cooperării militare periculoase dintre Statele Unite şi forţele sale vasale”.

„Secretarul general al ONU a făcut însă responsabilă Coreea de Nord, şi nu Statele Unite!”, s-a plâns, în încheiere, şefa diplomaţiei de la Phenian.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: coreea de nord ju ae arme nucleare