x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juan Carlos face ordine în Casa Regală spaniolă. Ginerele regelui a fost "pus la colţ"

Juan Carlos face ordine în Casa Regală spaniolă. Ginerele regelui a fost "pus la colţ"

de Marina Constantinoiu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Juan Carlos face ordine în Casa Regală spaniolă. Ginerele regelui a fost "pus la colţ"

Regele Spaniei, Juan Carlos, i-a in­ter­zis participarea la ceremoniile ofi­ci­ale ginerelui sau, Iñaki Urdangarin, sotul infantei Cristina, banuit de de­tur­nare de fonduri publice, suvera­nul promitand, totodata, transpa­renta in conturile Casei Regale, re­la­tea­za cotidianul francez Le Figaro.

Infanta Cristina este cea de-a do­ua fiica a cuplului regal spaniol. Noul sef al Casei Regale spaniole, Rafael Spottorno, a explicat ca, in urma in­for­matiilor din ultimele zile, institutia "nu considera exemplare" activitatile du­celui de Palma, Iñaki Urdangarín, in prezent cercetat in justitie, in­for­mea­za postul public de televiziune.

Explicatiile au fost date presei, cu precizarea ca institutia "nu poate merge mai departe" in aprecierea comportamentului lui Iñaki Urdangarín, pe care trebuie sa-l elucideze justitia. Spottorno a mai spus ca Urdangarín nu va mai participa la evenimente institutionale, dupa ce decizia a fost luata de comun acord intre Casa Regala si ducele de Palma. Inainte de sfarsitul acestui an, pe pagina web a Casei Regale spaniole vor aparea cheltuielile detaliate ale institutiei, asa cum este cazul in toate cele din administratia publica, a mai spus Rafael Spottorno. Juan Carlos fa­ce, astfel, curatenie in propria casa, fa­ra a mai astepta verdictul ju­de­ca­to­rilor, comenteaza Le Figaro, care tine sa sublinieze ca Ducele de Palma de Mallorca – titlul pe care acesta l-a ob­tinut dupa casatoria cu infanta Cristina – nu este inculpat oficial. Cel putin nu inca. Potrivit presei spa­niole, magistratul care instrumenteaza dosarul ar putea sa-l convoace pe Urdangarin in cursul sap­ta­manilor urmatoare.

Judecata populara se desfasoara deja, in conversatiile de la cafenele si res­taurante, dar si pe site-urile zi­a­relor. Pentru ca, in plina criza econo­mica, prea bunele afaceri ale Du­ce­lui consort nu pica bine poporului.

Saptamana trecuta, Casa Regala a Spaniei anunta ca a luat deja in consideratie, cu ceva vreme in urma, sa limiteze titulatura de membri ai fami­liei regale la regii Juan Carlos si Sofia, printii mostenitori Felipe si Letizia si infantele Leonor si Sofia (fiicele printilor – n.r.), intrucat acestia sunt singurii care traiesc numai din bugetul de stat destinat Coroanei spa­niole si ocupa primele locuri in ordinea de succesiune la tron, informeaza Europa Press, citand surse de la Pala­tul Zarzuela (sediul Casei Regale) si preluate de Agerpres.

Justitia ancheteaza un presupus delict de deturnare de fonduri pu­blice din partea Institutului Noos (care se ocupa cu dezvoltarea de practici sociale bazate pe sprijinirea calitatii relatiilor de familie si din comunitati – n.r.), prezidat de sotul infantei Cristina. Procuratura sustine ca exista indicii potrivit carora Urdangarín si asociatul sau au deturnat fonduri pu­blice in institutul Nóos. Ultimul scandal pe lista, dezvaluit de cotidianul El Mundo, dateaza de marti: Urdangarin ar fi utilizat o fundatie pentru copii handicapati pentru a plasa intr-un paradis fiscal o parte din banii deturnati, precizeaza Le Figaro. "Ginerelul", cum e numit Urdangarin, nu prea a gustat lectiile de morala ale socrului. "Doar legea poate masura cat de exemplar sau nu este, iar Urdangarin nu este inculpat in acest dosar", a reactionat avoca­tul sau, Mario Pascual Vives.


×
Subiecte în articol: Spania juan carlos