x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Julian Assange așteaptă decizia finală de extrădare în SUA

Julian Assange așteaptă decizia finală de extrădare în SUA

de Redacția Jurnalul    |    19 Mai 2024   •   21:00
Julian Assange așteaptă decizia finală de extrădare în SUA
Sursa foto: Hepta

Decizia finală privind extrădarea lui Julian Assange în SUA ar putea fi luată luni la Înalta Curte din Londra. Instanța britanică va analiza angajamentele luate de autoritățile americane privitoare la tratamentul pe care fondatorul WikiLeaks îl va primi în Statele Unite.

Un tribunal britanic ar putea decide, luni, dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Statele Unite ale Americii, potrivit Reuters. Decizia este importantă deoarece reprezintă punctul culminant al unei lupte legale care durează de circa 13 ani.

Doi judecători de la Înalta Curte din Londra vor hotărî dacă pot fi acceptate asigurările americane. Autoritățile din SUA au promis că Assange, în vârstă de 52 de ani, nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea și va putea invoca dreptul la libertatea de exprimare, conform Primului Amendament, în cazul unui proces american de spionaj.

Dacă englezii vor decide în favoarea americanilor, Julian Assange ar putea fi trimis în SUA în 24 de ore de la pronunțarea deciziei. Totuși, experții susțin că orice se poate întâmpla, și că judecătorii britanici ar putea decide să nu-l extrădeze sau să solicite noi proceduri.

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak. A fost considerată cea mai mare breșă de securitate din istoria militară a SUA.. 

Autoritățile americane vor să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzații, aproape toate conform legii de spionaj, spunând că acțiunile sale legate de WikiLeaks au afectat securitatea națională și au pus în pericol viața agenților.

El a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale. Ulterior, s-a renunțat la acele acuzații, fiind probabil doar un pretext. De atunci, el a mai fost în arest la domiciliu și apoi s-a refugiat timp de 7 ani în ambasada Ecuadorului din Londra. Din 2019, el este în detenție la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, așteptând decizia privind extrădarea sa.

Julian Assange este ziarist, editor și activist, care a fondat Wikileaks în 2006. El este urmărit și închis de ani de zile, încălcându-i-se astfel dreptul la liberă exprimare, unul dintre pilonii democrației. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: julian assange sua londra wikileaks extradare