x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalişti francezi, repatriaţi, de teama pericolului nuclear din Japonia

Jurnalişti francezi, repatriaţi, de teama pericolului nuclear din Japonia

de Marina Constantinoiu    |    15 Mar 2011   •   18:22

Grupul de presă Radio France, care reuneşte toate posturile de radio publice din Franţa, a anunţat marţi după-amiază că va repatria aproape toţi reporterii săi aflaţi în Japonia, din cauza riscurilor apărute după accidentele nucleare în lanţ de la centrala de la Fukushima, anunţă AFP, care citează conducerea Radio France.

Criza nucleară s-a agravat în cursul zilei de marţi în Japonia, după o nouă explozie şi un incendiu înregistrate la centrala Fukushima 1, unde accidentele se succed de la seismul produs vineri, urmat de un devastator val tsunami, care s-au soldat, probabil, cu moartea a circa 10.000 de persoane, comentează AFP. Această înlănţuire tragică de avarii hrăneşte temerile privind o posibilă contaminare radioactivă a arhipelagului, precum şi a ţărilor vecine, cum ar fi Rusia sau China.

TEPCO va vărsa apă din elicoptere, la reactorul 4 de la Fukushima

Din cauza situaţiei grave de la centrală, compania de electricitate japoneză TEPCO, care exploatează centrala de la Fukushima, a anunţat marţi că intenţionează să verse apă din elicoptere în piscina reactorului 4 al centralei, pentru a reuşi să răcească combustibilul nuclear uzat. Reprezentanţii Companiei Tokyo Electric Power au declarat, într-o conferinţă de presă, că studiază această soluţie, din cauza imposibilităţii folosirii mijloacelor obişnuite de răcire, căzute în pană din cauza seismului şi valului tsunami care au devastat regiunea nord-estică unde este situată centrala. “Chiar şi uzat, combustibilul nuclear trebuie să fie în continuare cufundat”, a precizat pentru France Presse Olivier Isnard, expert al Institutului francez pentru Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară.

Cehii îşi repatriază membrii Filarmonicii, aflaţi în Japonia

Totodată, Armata cehă a anunţat marţi că va trimite în cursul zilei două avioane pentru a evacua din Japonia membrii prestigioasei Filarmonici cehe. “În acest moment, pregătim tot ceea ce este necesar pentru decolarea a două aparate pentru a-i repartiza pe cetăţenii cehi, printre care şi membrii Filarmonicii cehe”, a declarat Jana Ruzinckova, purtător de cuvânt al Statului Major.

Filarmonica cehă a început la 6 martie cel de-al 22-lea turneu nipon, care urma să se încheie la 22 martie. Mai multe concerte prevăzute în această ţară au fost anulate, printre care şi cel prevăzut pentru 18 martie la Sendai, capitala prefecturii Miyagi, cea mai afectată de tsunami-ul devastator de vineri. Cei 106 membri şi reprezentanţi ai celebrei orchestre cehe se aflau în momentul producerii cutremurului la Tokyo, unde seismul a fost resimţit. Marţi, ei au părăsit capitala japoneză şi s-au mutat la Kanazawa, în vestul ţării.

×