x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliștii de la „The New York Times”, într-o grevă istorică. „Noi facem ziarul, noi facem profiturile!”

Jurnaliștii de la „The New York Times”, într-o grevă istorică. „Noi facem ziarul, noi facem profiturile!”

de Alexandru Dănciulescu    |    09 Dec 2022   •   09:29
Jurnaliștii de la „The New York Times”, într-o grevă istorică. „Noi facem ziarul, noi facem profiturile!”
Sursa foto: CNN

O grevă de 24 de ore la prestigiosul cotidian „The New York Times” reprezintă un moment istoric, la care sunt așteptați să participe peste 1.100 de angajați. Acțiunea a început joi, la miezul nopții, după ce conducerea și sindicatul care îi reprezintă pe angajați nu au reușit să ajungă la un acord pentru un nou contract, după mai bine de un an și jumătate de negocieri.

„Este dezamăgitor faptul că se iau măsuri atât de drastice, având în vedere angajamentul clar pe care l-am arătat pentru a negocia un contract care să le ofere jurnaliștilor de la Times creșteri salariale substanțiale, beneficii de top pe piață și condiții de lucru flexibile.”, a scris Meredith Kopit Levien, președinte și director executiv al publicației, într-un e-mail trimis companiei.

„NewsGuild of New York”, care reprezintă jurnaliștii și alți angajați ai ziarului, susține într-o declarație că acțiunea se datorează „eșecului companiei de a negocia cu bună credință, de a ajunge la un acord contractual corect cu lucrătorii și de a le satisface cererile”.

Protestul, care nu a mai fost pus în scenă de angajații ziarului de decenii, va lăsa multe dintre redacțiile importante ale acestuia fără personal, creând o provocare fără precedent pentru instituția urmărită de milioane de cititori.

Un director executiv de la „The New York Times” a recunoscut pentru CNN, sub acoperirea anonimatului, că oprirea lucrului va crea cu siguranță numeroase probleme. Dar, a spus el, conducerea s-a pregătit pentru acest moment și s-ar putea baza pe alte resurse ale ziarului, cum ar fi personalul internațional care, în mare parte, nu face parte din sindicat, pentru a umple golurile rămase.

Unii angajați ai „The New York Times” au mers însă până într-acolo încât, miercuri, și-au îndemnat cititorii să nu citească publicația în timpul grevei.

„Îi rugăm pe cititori să nu se angajeze mâine pe nicio platformă [New York Times] și să fie alături de noi la pichetul digital!”, a scris, pe Twitter, Amanda Hess, un critic al ziarului.

La un miting organizat joi după-amiază în fața birourilor „The New York Times”, din Times Square, zeci de membri de sindicat au venit cu pancarte de protest, au împărțit pliante și au cerut salarii mai bune.

„Noi facem ziarul, noi facem profiturile!”, a scandat mulțimea adunată.

În ultimele săptămâni, CNN a concediat sute de angajați, lanțul de ziare „Gannett” a redus 200 de angajați, NPR a declarat că va trebui să facă economii de 10 milioane de dolari, iar alte organizații de știri au analizat necesitatea de a reduce bugetele și de a îngheța angajările.

„The New York Times” a susținut că a oferit breslei „creșteri semnificative”, dar sindicatul a replicat că managementul ziarului „și-a denaturat frecvent propriile propuneri”.

Cele două părți negociază de la expirarea ultimului contract, în martie 2021. Vinerea trecută, „NewsGuild” a informat „The New York Times” cu privire la planurile sale de a organiza o grevă menită să exercite presiune asupra conducerii pentru a oferi concesii suplimentare în cadrul negocierilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: the new york times greva