x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalistul Daniel Pearl, decapitat chiar de organizatorul atacurilor din 11 septembrie

Jurnalistul Daniel Pearl, decapitat chiar de organizatorul atacurilor din 11 septembrie

20 Ian 2011   •   12:58
Jurnalistul Daniel Pearl, decapitat chiar de organizatorul atacurilor din 11 septembrie
147364-untitled.jpgReporterul Wall Street Journal, Daniel Pearl, executat în 2002, a fost decapitat chiar de Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie, potrivit unui nou raport, relatează CNN, citat de realitatea.net.

Raportul a fost întocmit în baza unor analize şi confesiunii lui Mohammed. Mohammed nu a negat că ar fi fost implicat în decapitarea lui Pearl, răpit în ianuarie 2002.

O înregistrare video cu decapitarea jurnalistului a fost difuzată la o lună de la răpirea acestuia, însă chipul celui care l-a executat nu era vizibil. Oficialii nu l-au pus sub acuzare pe Mohammed în legătură cu această execuţie.

"L-am decapitat, cu mâna dreaptă sfântă, pe americanul evreu Daniel Pearl, în oraşul Karachi", a spus Mohammed, potrivit unui transcript al Pentagonului datat în urmă cu patru ani. "Există fotografii pe internet cu mine ţinând capul lui Pearl", a adăugat el.

Noul raport înlătură orice îndoială legată de persoana care a comis execuţia. Agenţii FBI şi CIA au folosit o tehnică specială pentru a compara mâna ucigaşului cu o fotografie a mâinii lui Mohammed, potrivit raportului.

Mohammed a spus FBI că un lider al-Qaida i-a cerut să îl ia pe Pearl de la cei care îl răpiseră iniţial. Cel puţin 27 de persoane au fost implicate în răpirea şi uciderea jurnalistului. 14 dintre ele sunt în libertate.

Raportul subliniază şi problemele întâmpinate de autorităţi în anchetă, inclusiv existenţa unor dovezi contradictorii. Autorităţile pakistaneze au eliberat un gardian - informator-cheie - şi nu au urmat potenţiale indicii.

Informaţiile au fost făcute publice prin Proiectul Pearl, pregătit de studenţi şi profesori de la Universitatea Georgetown.

×