x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kalasnikovul, piatra de moara a Bulgariei

Kalasnikovul, piatra de moara a Bulgariei

07 Apr 2004   •   00:00

Mare bucurie in Bulgaria o data cu aderarea la NATO. Insa mai sunt multe de rezolvat pentru ca tara-vecina de la sud sa se mandreasca fara nici o jena de noul sau statut international.

Una dintre probleme o reprezinta stocul urias de arme usoare ramase din timpul regimului comunist de la Sofia. Semiautomatele Kalasnikov si pistoalele Makarov sunt o adevarata pacoste pentru autoritatile bulgare.

IEFTIN CA BRAGA. Pe de o parte incurajeaza criminalitatea, pe de alta, Sofia nu are resurse pentru distrugerea stocului. Bine cunoscutele arme nici macar nu costa foarte mult. Potrivit agentiei France Presse, Kalasnikovul se vinde cu 120 de dolari la magazinele specializate, iar Marakovul este cu 10 dolari mai scump.

VREMURI APUSE. Pe timpul comunistilor, Bulgaria castiga anual 900 de milioane de dolari din exportul cu arme usoare in statele Pactului de la Varsovia (URSS si fostii sai aliati) si in restul lumii. Insa acum tarile din est prefera armele utilizate de fortele NATO. Bulgaria nu mai are cum sa exporte arme rusesti. Numarul angajatilor din industria militara bulgara a scazut de la 115.000 in 1989 la 25.000 in 2003. Rata somajului s-a triplat in localitatile care traiau de pe urma productiei de arme.

COMERT LA NEGRU. Ingrijorator este ca somerii din domeniu se ocupa astazi de producerea ilegala de semiautomate Kalasanikov si pistoale Marakov. Ei fura piese si apoi le asambleaza pentru ca armele sa ajunga in final pe mana a sute de grupari mafiote din Bulgaria. Nu este de mirare ca majoritatea reglarilor de conturi intre bandele criminale de la Sofia se fac cu ajutorul pistoalelor rusesti. O parte dintre acestea sunt exportate ilicit in Grecia, Turcia, Macedonia si Spania.
Lavinia Tudoran

×
Subiecte în articol: externe