x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Karzai, pe statele de plată ale CIA

Karzai, pe statele de plată ale CIA

28 Oct 2009   •   00:00

Fratele preşedintelui afgan Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, suspectat de implicare în comerţul ilegal cu opiu, este plătit în mod regulat de CIA şi a primit bani din partea agenţiei în ultimii opt ani, potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, citaţi de New York Times, în ediţia online.



Agenţia americană de informaţii îl plăteşte pe Karzai pentru diverse servicii, inclusiv recrutarea de personal pentru forţa paramilitară afgană Kandahar Strike Force, care operează sub comanda CIA în şi în jurul oraşului Kandahar (sud), locul natal al lui Karzai, şi este folosită pentru organizarea de raiduri împotriva presupuşilor insurgenţi şi terorişti. Cel puţin o dată, această forţă a fost acuzată că a desfăşurat o operaţiune neautorizată împotriva unui oficial al Guvernului afgan.

Karzai ar fi de asemenea plătit pentru a permite CIA şi trupelor speciale americane să închirieze un complex din afara oraşului, fosta locuinţă a mollahului Mohammed Omar, fondatorul mişcării talibane. Acelaşi complex este şi baza Kandahar Strike Force. În plus, Karzai ar ajuta CIA să comunice şi uneori să se întâlnească cu afgani loiali talibanilor.

Legăturile financiare şi colaborarea strânsă dintre CIA şi fratele preşedintelui Hamid Karzai ridică serioase semne de întrebare cu privire la strategia de război a Statelor Unite, revizuită în prezent de Casa Albă, apreciază New York Times. Ahmed Wali Karzai a declarat însă într-un interviu că a cooperat cu oficialii americani civili şi militari, dar nu s-a implicat în comerţul cu droguri şi nu a fost plătit de CIA.

Legăturile cu Karzai au creat profunde divergenţe de opinie la nivelul Administraţiei Obama. Criticii afirmă că aceste legături complică relaţia din ce în ce mai tensionată a Washingtonului cu preşedintele Hamid Karzai, care s-a străduit să creeze o popularitate durabilă în rândul afganilor şi a fost prezentat pentru multă vreme de talibani ca fiind o marionetă a americanilor. Totodată, practicile CIA sugerează că SUA nu depun toate eforturile pentru a elimina comerţul afgan cu droguri, sursă majoră de venituri pentru talibani.

Unii oficiali americani susţin chiar că dependenţa de Ahmed Wali Karzai, cea mai puternică personalitate într-o vastă zonă din sudul Afganistanului unde insurgenţa talibană se manifestă cel mai puternic, subminează efortul american de a construi un Guvern central eficient care să poată menţine legea şi ordinea şi, în cele din urmă, să permită Statelor Unite să se retragă. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe