x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kate şi William, marile speranţe ale coroanei regale britanice

Kate şi William, marile speranţe ale coroanei regale britanice

de Sînziana Stancu    |    27 Apr 2011   •   20:41
Kate şi William, marile speranţe ale coroanei regale britanice
Sursa foto: Alastair Grand/Reuters

162702-reutersalastair-grant-2011-04-11t150810z-867950175-lm1e74b15z501-rtrmadp-3-britain-wedding-darwen.jpgCatherine Middleton sau Kate, cum va mai fi permis să i se spună până vineri, a dovedit că deşi nu are sânge albastru, are în schimb acele calităţi  speciale, care fac din  o adevărată prinţesă, care ştie foarte bine unde îi este locul şi ce menire are. La început discretă, ţinându-se departe de ochii publicului, viitoarea soţie a prinţului William a revenit în forţă, dar cu graţie, în atenţia tuturor, seducând publicul o dată cu anunţul despre logodna ei cu cel de-al doilea moşte­nitor în linie al tronului britanic.

Dintre toţi membrii familiei regale britanice – mai ales dintre cei de sex feminin – Kate pare să aibă până acum cel mai curat „dosar” de presă, fără dezvăluiri scandaloase sau alte asemenea „bombe”.
Drăguţă şi elegantă, dar fără ostentaţie, preferând ţinute nesofisticate, decente, dar şic, chiar şi când le îmbracă pe cele sport,  „Miss Middleton oferă o combinaţie revigorantă de femeie obişnuită, cu picioarele pe pământ, şi de farmec”, după cum a descris-o odată un editorialist britanic. Kate este, de fapt, ceea ce le trebuie acum britanicilor şi, mai ales, casei regale, dezamăgită şi zdruncinată de scandaluri, legături amoroase şi  căsătorii lamentabile, cum a fost cea a prinţului Charles, cu prinţesa Diana, de legătura adulteră a moştenitorului coroanei regale cu Camilla Parker-Bowles, cu care s-a căsătorit până la urmă, de nurori zvăpăiate, ca Sarah Ferguson, fosta soţie a prinţului Andrew şi de multe altele.

Nici Kate nu a scăpat netaxată de presa de scandal, însă episoadele când a intrat în focul criticilor nu au luat amploarea vreunui scandal. A fost mai degrabă vorba despre invidii şi răutăţi. A fost criticată pentru că nu a făcut decât să-l aştepte pe William, zece ani, ca să o ceară în căsătorie, fiind poreclită de presa britanică, la un moment dat,  „Waity Katy” (Katy răbdătoarea) şi că „principala ei ocupaţie în ultimii ani a fost să se pregătească să-l ia de bărbat”, că a preferat să adopte atitudinea unei „păpuşi Barbie” sau cea a unei „domnişoare perfecte expirate”, aşa cum a poreclit-o răutăcios una dintre nepoatele reginei, Zara Phillips. Cât priveşte îndrăznelile ei publice, nu i s-a imputat decât că a defilat, când era studentă la Istoria Artei, la aceeaşi universitate scoţiană unde învăţa şi prinţul William, pe podiumul de modă, la un spectacol de caritate, în celebra rochiţă neagră de dantelă transparentă, în care el ar fi remarcat-o pentru prima oară şi s-ar fi îndrăgostit de ea şi că s-ar fi distrat într-un local de noapte, purtând pe cap urechi de iepure.

Dar după toate acestea, dinspre Kate şi Will, înspre Buckingham, pare să sufle acum vântul speranţei. William şi Kate „reprezintă un nou concept al monarhiei, cel modern de prinţ şi prinţesă. Totul a fost bine pregătit. Din culise li s-au dat multe sfaturi şi, până acum, totul a mers ca pe roate”, explică specialistul britanic în relaţii publice Max Clifford, citat de AFP. De aici se poate trage concluzia că, în această evoluţie aproape fără greşeală, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Tocmai de aceea, majoritatea britanicilor, după cum arată sondajele de opinie, şi-ar dori să-l vadă pe William pe tronul regal, după ce regina Elizabetha a II-a nu va mai fi, în loc să-l vadă pe tatăl său, prinţul Charles, pe care îl consideră prea „prins în tradiţia” rigidă a monarhiei. William, fiul lui cel mare, este însă diferit. Încearcă să ducă o viaţă normală, atât cât îi este îngăduit unui membru al familiei regale britanice.

Obişnuieşte să îşi pregătească singur mâncarea, îşi face patul şi îi place să i se spună pe nume, William, şi nu „Majestatea-Voastră”, poves­teş­te Penny Junor, biograful prinţului Charles, care scrie acum o carte şi despre William. Junor remarcă şi faptul că prinţul Charles avea un comportament mult mai conformist la vârsta lui William. De altfel, Will şi fratele lui mai mic, prinţul Harry, au fost ţinuţi cât mai departe posibil de „cuibul” regal, mama lor, prinţesa Diana, străduindu-se să-i crească mai liberi şi să le arate care este „adevărata viaţă”. Îi ducea  în parcuri publice, la cinematograf, la concerte şi chiar să viziteze oameni săraci, care trăiau în adăposturi sau pe stradă şi pentru care ea lupta, alături de asociaţiile de binefacere. Diana a murit când William avea 15 ani. El a urmat totuşi una dintre tradiţiile regale, făcând şcoala militară de la Sandhurst şi optând pentru o carieră de pilot în cadrul Royal Air Force. Poporul „îşi iubeşte prinţul (...) Oamenii văd în el pe fiul prinţesei Diana, admiratorii ei, devenind acum admiratorii lui”, a mai explicat Clifford.

 

Maraton informativ şi emisiuni speciale la Antena 3 în ziua nunţii regale
Antena 3 pregăteşte o serie de transmisiuni şi ediţii speciale dedicate „nunţii secolului” ce va avea loc mâine la Londra. Trimişii speciali Carmen Avram şi Maria Coman vor prezenta toate detaliile legate de marele eveniment, urmând ca pe toată perioada ceremoniei în studioul Antenei 3 să se desfăşoare o ediţie specială realizată de Alina Petrescu şi Alessandra Stoicescu. Azi, Antena 3 va prezenta telespectatorilor şi cum decurg ultimele repetiţii: organizatorii vor parcurge traseul mirilor, vor verifica măsurile de securitate şi vor decide, în funcţie de starea vremii, cu ce se vor deplasa mirii de la biserică. În plus, sunt programate interviuri şi materiale exclusive cu oaspeţii români la nuntă şi cu organizatorii evenimentului. Ceremonia oficială începe mâine, la ora 10:00, şi va dura până la ora 16:00.

Carmen şi Maria vor puncta toate momentele importante pe durata celor şase ore prin intervenţii în direct frecvente. Imaginile din Londra vor fi însoţite de informaţii inedite, pentru ca publicul să aibă un tablou cât mai complet al ceremoniei. În ediţia specială desfăşurată între 10:00 şi 17:00, Sandra Stoicescu şi Alina Petrescu vor discuta alături de cei prezenţi în platou despre participanţii la ceremonie, dar şi despre marii absenţi, surprizele de care vor avea parte mirii, diversele curiozităţi referitoare la eveniment şi protagonişti. Printre cei invitaţi în studioul Antenei 3 se numără Marie Rose Mociorniţa, Caroline Fernulend (Fundaţia Mihai Eminescu – susţinută şi de prinţul Charles), Sandra Pralog (sociolog), Alison Mutler (jurnalist britanic, Associated Press România), Ioan Luca Vlad (consilier privat Casa Regală România), Ovidiu Buta, Adina Buzatu, Catinca Roman, Bogdan Naumovici, Alexandru Ciucu (designer Principele Radu) şi Mirela Vescan.

 

Rochia de nuntă, blestem pentru designer
Celebritatea de creator al rochiei de mireasă pentru un cap încoronat nu ţine întotdeauna de cald. În cazul artiştilor care au creat pentru miresele casei regale britanice a însemnat chiar ghinion.
Istoria luată invers, de la nunta prinţesei Diana cu prinţul Charles, arată că soţii David şi Elizabeth Emanuel, care au creat rochia miresei  şi au devenit astfel peste noapte creatori de modă celebri, au intrat tot atât de repede în categoria „semnelor rele” din branşă, după ce căsnicia Dianei a eşuat, iar ea a murit în accident de maşină, în 1997. În câţiva ani, de afacerea extrem de profitabilă a soţilor Ema­nuel s-a ales praful, la fel şi de căsnicia lor, deşi nu au divorţat oficial, dar trăiesc separat şi pe cont propriu. Orice afacere şi-a făcut fiecare după aceea, nu a mai avut succesul scontat, în special cel financiar.

Un alt designer regal a fost şi Maureen Baker, care a lucrat celebra rochie de mireasă în stil medieval pentru prinţesa Anne, în 1973. Maureen, care lucra de 30 de ani pentru o firmă pret-a-porter când a câştigat cu modelul său de rochie de mireasă comanda casei regale, nu a vrut să profite de şansa celebrităţii pentru o afacere proprie, ci a preferat să rămână stilista discretă a prinţesei Anne, căreia i-a creat şi chiar ajustat sute de rochii şi costume de-a lungul anilor.

Când Camilla Parker Bowles s-a căsătorit în final cu iubirea vieţii ei, prinţul Charles, în 2005, şi-a ales ca designeri pentru costumele de nuntă designerii Antonia Robinson şi Anna Valentine. În mijlocul  pregătirilor de nuntă, Camilla era să rămână fără toaletele de nuntă. Una dintre stiliste, Antonia, care trebuia să vină la Cornwell, şi-a luat pe neaşteptate o vacanţă, pentru „a petrece mai mult timp cu tânăra ei familie” şi a lăsat-o pe cealaltă, Anna, să se descurce cu totul. Aşa că Anna a trebuit să facă două rochii pentru Camilla, în loc de una, pe cea de cununie, şi pe cea de nuntă. Din fericire, s-a descurcat, dar şi ea, şi Camilla au trecut atunci prin momente grele.

Repetiţie generală la crăpat de ziuă
Înainte de ivirea zorilor, ieri, 1.000 de militari în uniformă de gală au făcut repetiţie generală până la cele mai mici detalii, pe străzile Londrei, pentru grandioasa paradă ce va avea loc mâine, cu ocazia nunţii regale. La paradă participă militari din toate armatele – terestră, marină şi a aerului -, iar printre militari se numără şi prieteni ai prinţului William, care este pilot al RAF (Royal Air Force), dezvăluie presa britanică.
Numai fanfarele nu au fost convocate, pentru a nu trezi locuitorii Londrei de la 4:00 dimineaţa, când s-a desfăşurat repetiţia.

Au fost scoase la repetiţie somptuoasa caleaşcă în care vor merge mirii, cele două limuzine Rolls Roys, penru ceilalţi membri ai familiei regale, precum şi alte echipaje şi o escortă de 160 de cavalerişti, care vor însoţi alaiul de nuntă pe un traseu de 2,02 kilometri, pe care mirii îl vor parcurge salutând mulţimea venită să-i vadă într-un sfert de oră.

Traseul include Parlamentul, Big Ben-ul, Primăria, Downing Street (cartierul general al miniştrilor britanici), Trafalgar Square şi The Mall, marele bulevard care duce la palatul regal. 
Totul a fost verificat, repetat şi programat strict, minut cu minut, pentru că nu este permisă nici o greşeală la acest spectacol media „planetar”, aşa cum a fost supranumită ceremonia nupţială din Marea Britanie, care se aşteaptă să fie vizio­nată în direct de două miliarde de telespectatori şi de alte miliarde pe internet.

×
Subiecte în articol: fun