x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Khamis Gaddafi, în turneu de afaceri la americani

Khamis Gaddafi, în turneu de afaceri la americani

de Sînziana Stancu    |    05 Apr 2011   •   16:11

Călătoria secretă în Statele Unite a lui Khamis Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian, care este comandantul armatei ţării şi are datoria să apere regimul tatălui său chiar şi cu preţul vieţii, s-a făcut cu aprobarea Departamentului de Stat al SUA şi la invitaţia gigantului AECOM Technology Corporation, dezvăluie televiziunea ABC, într-un nou episod din serialul “Brian Ross Investigates”.

AECOM este o companie independentă, fondată în anii ‚90 prin fuziunea mai multor întreprinderi şi are sediul principal în Los Angeles. Oferă o gamă variată de servicii de consultanţă interne şi internaţională, în special în industrie, construcţii şi arhitectură-design, precum şi în management. De câţiva ani, AECOM este prezentă şi în România, unde are deschise două birouri de consultanţă, unul în Bucureşti şi altul în Cluj.

Turneul “business” al lui Khamis Gaddafi a început în Portul Houston, unul dintre cele mai importante din lume, privind shipping-ul  petrolier şi petrochimic. A continuat prin Wall Street şi a ajuns până la marii producători şi furnizori de armament din industria Apărării.

Despre turneul “de lucru” secret făcut de Khamis poate că nu s-ar fi aflat, dacă jurnalistul de investigaţii Wayne Dolcefino, de la KTRK-TV (postul din Houston al televiziunii ABC),  nu ar fi auzit întâmplător despre vizita fiului lui Gaddafi,  în timp ce făcea o altă anchetă jurnalistică în portul Houston. Portul american este foarte intersat să obţină contracte de consultanţă cât mai bănoase cu porturile libiene, pentru că Libia este unul dintre marii exportatori de petrol, a explicat Dolcefino.

Autorităţilor portuare din Houston nu le-a picat bine că un jurnalist descoperise “afacerea”, iar când el a încercase să obţină mai multe informaţii de la ele, i s-a răspuns sec şi oficial că totul se datorează uşoarei relaxări din ultimii doi ani a relaţiilor între Libia şi SUA, iar vizita lui Khamis Gaddafi se înscrie în cadrul “acordurilor oficiale” de încurajare a comerţului “cu regiunea” (Libia, n.r.). Dar chiar dacă nu a reuşit să afle mai mult despre vizita fiului lui Gaddafi în America, Dolcefino a anunţat că va transmite în curând noi episoade cu alte subiecte de investigaţie în acelaşi port, ce îl vor pune într-o lumină neplăcută.

×